Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 30.10.2016.
13:39
b92.net, Vestionline A

Zašto Srbi u Austriji ćute?

Počelo je da se krčka u austrijskom loncu pred predsedničke izbore koji su zakazani za 4. decembar. Partije vrbuju glasače, a veliko biračko telo su Srbi.

Reuters
Predstoje možda i istorijski izbori u Austriji

Procenjuje se da bi na ishod drugog kruga izbora za predsednika Austrije, presudni uticaj mogli da imaju upravo glasovi austrijskih građana poreklom iz zemalja bivše Jugoslavije.

Samo u Beču ima oko 180.000 Srba, od čega njih 90.000 ima pravo glasa, što je brojka koja bi i te kako mogla da bude tas na vagi, naročito jer se kandidati plaše male izlaznosti. 

Međutim, postoji jedan problem - Srbe u Austriji ne zanima politika. Do sada se pokazalo da ljudi poreklom s Balkana retko izlaze na izbore i da često nemaju jasno definisan politički stav. Iako su ogromna, oni su nevidljiva manjina u tom smislu. Kako onda naterati Srbe da glasaju? 

U Ambasadi Srbije u Beču kažu da bi trebalo tematizovati neke stvari, rešavati njima bliske probleme, dati im jasne motive. Osim toga, Srbi u Beču jesu brojni, ali su razjedinjeni. Često putuju kući, ne dotiču ih aktuelne teme... Kažu da se stiče utisak da iako su među prvim strancima koji su se doselili tamo, ponašaju kao da su tu privremeno. 

- Ovde ih više zanima da mogu da nađu posao, da rade nesmetano, da primaju redovnu platu i da im to sistem garantuje. Što i jeste slučaj. Čak i ukoliko bi se dogodilo da kompanija ne plati radnika, država bi isplatila zaradu, a onda ona jurila nesavesnog poslodavca. Da li su Srbi ovde zadovoljni? Pa vidi se po tome da li se odavde vraćaju - kaže CEO Bečkog bala Darko Miloradović, prenosi B92.

Birači poreklom iz Ex Yu tradicionalno su najprivrženiji socijaldemokratama, ali su isto tako mnogi svesni da je desničarska politika, kakvu zagovara Slobodarska partija Austrije, dovela do rata u bivšoj Jugoslaviji.

Međutim, njen predsednik Hajnc Kristian Štrahe govori da je Srbima napravljena nepravda bombardovanjem i otcepljenjem Kosova kao i to da će njegova stranka motriti da EU u pristupnim pregovorima ne traži od Srbije priznanje Kosova, ili prekid istorijskih odnosa sa Rusijom. U svojim govorima umeo je na srpskom da kaže: "Kosovo je srce Srbije". 

Predsednička funkcija u Austriji je uglavnom ceremonijalna, ali uprkos tome nosi veliku težinu jer bi kandidat Slobodarske partije Norbert Hofer u slučaju pobede postao prvi šef jedne države članice Evropske unije koji dolazi iz krajnje desnice. 

Izgleda da je na repertoaru novi izborni triler, a Srbi mogu da utiču na to ko će biti pobednik tog filma kada se prebroje glasovi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online