Ponedeljak 3. 6. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.10.2016.
19:00
S. Janković - Vesti A

General Danford u škripcu

Pošto je u Kongresu, na zasedanju jednog odbora, upozorio na opasnost od izbijanja otvorenog sukoba sa Rusima, načelnik generalštaba Vojske SAD, general Džozef Frensis Danford, našao se na nišanu brojnih jastrebova iz redova kongresmena, piše nemački sajt Dojče Virtšafts nahrihten.

Reuters
Političari guraju u rat: General Džozef Danford

Kako obarati ruske avione?

Danford je svoju vojničku tezu sročio u rečenici da bi uvođenje zone zabranjenog leta iznad Sirije dovelo do rata sa Rusijom i Sirijom jer bi Amerikanci morali da obaraju avione protivničke strane koji ne budu poštovali ovu zabranu. Drugim rečima, ulaznica za rat! On je poentirao izjavom kako nije u stanju da izda takvo naređenje.

Obamin najteži poraz

Američki predsednik Barak Obama završava mandat najtežim porazom jer mu je propala saradnja sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pošto nije uspeo da progura u svom političkom okruženju započetu politiku popuštanja zategnutosti. O Siriji su se dvojica lidera ranije konsultovala, međutim posle sadašnjeg "ledenog doba" u odnosima dve velike sile, nije nezamisliv ni vojni sukob, tvrde nemački analitičari.

Među prvima je na njega nasrnuo jedan od najratobornijih, senator Džon Mekejn (veteran iz Vijetnamskog rata, za koga se pričalo da se posle pada u zarobljeništvo nije ponašao baš junački), osuo je paljbu po generalu i primorao ga da relativizuje svoju izjavu.

Jedan od jastrebova, senator Graham hteo je da proveri u ovom sučeljavanju sa vojskom da li postoji mogućnost "da Asad ostane na vlasti i po odlasku Obame iz Bele kuće".

Tri ratne opcije

List "Vašington post" je obelodanio da tajne službe i deo oficira u Pentagonu razmatraju kako privoleti Obamu da naredi vazdušne udare na aerodrome u Siriji, ali priznaje da za to postoje "neveliki izgledi". Druga varijanta je - podmetačina: Gađati piste krstarećim raketama sa američkih nosača aviona, a potom ne priznavati te napade izvedene bez odobrenja Saveta bezbednosti UN.

Berlinski skup

U sredu je u Berlinu održano zasedanje Kvinte (na kojem učestvuju direktori ministarstava spoljnih poslova SAD, Nemačke, Britanije, Francuske i Italije), a povod je zahtev Amerikanaca da se konsultuju sa pomenutim saveznicima zbog ozbiljnosti aktuelne situacije u odnosima sa Rusijom.

Treća je da SAD naoružaju međunarodne plaćenike (džihadiste ID) oružjem kojim bi mogli da izvedu napade sa zemlje.

CIA i Generalštab podržavaju drugu varijantu - vođenje agresije protivne međunarodnom pravu, ali kao tajne operacije.

Optužbe u UN

Ovih dana je američka ambasadorka u UN Samanta Pauer ljutito nasrnula na Ruse i nazvala ih "varvarima" zbog bombardovanja položaja džihadista u Siriji. Naravno da nije ni pomenula kako američka vojska razvaljuje Avganistan bombarderima B-52 i B-1, a dronovima pogađa sitnije mete, uglavnom civile. Objavljuju se u zapadnim medijima slike ranjenih beba u Siriji, a onih iz Avganistana - nema.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online