Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Subota 10.09.2016.
10:49
Sputnjik A

FBI: Zahvaljujući Rusiji, SAD mogla da odogovori na pretnje posle napada 11.septembra

"Rusija je posle terorističkih napada u Njujorku u septembru 2001. godine pružila Federalnom istražnom birou podršku 'bez presedana', zahvaljujući kojoj je FBI mogao brzo da odreaguje na nove potencijalne pretnje", izjavio je bivši saradnik FBI Majkl Džerald Dik.

Reuters
FBI zahvalan Rusiji na pomoći

On je u FBI bio zaposlen 20 godina, bio je na čelu Operativne grupe za procenu pretnji u Njuarku, koja je formirana posle septembarskih terorističkih napada.

- Njihova brza reakcija nam je pomogla da odbacimo lažne tragove u istrazi ili one podatke koji nisu govorili o realnoj pretnji - rekao je Dik Sputnjiku. Prema rečima bivšeg agenta FBI, pre terorističkih napada, vreme koje je bilo potrebno da saradnici njegovog odeljenja dobiju odgovor na neku molbu bilo je od nekoliko nedelja do nekoliko meseci. Posle napada to vreme je skraćeno na nekoliko dana, pa čak i na nekoliko sati.  Ova činjenica, naglasio je Dik, govori o tome da su ruski organi bezbednosti napadom bili potreseni koliko i žitelji SAD i da su odreagovali iskreno.

- Znam za još jednu veoma brižljivu operaciju u koju je bio uključen prikriveni agent, a koju je početkom dvehiljaditih (posle napada) vodilo njuarško odeljenje FBI. Ruske službe su u njoj neposredno učestvovale - rekao je Dik, preciziravši da je tokom te specijalne operacije bilo uhapšeno nekoliko ljudi povezanih s terorističkom organizacijom Al Kaida. Prema njegovim rečima, američke i ruske službe su razmenjivale informacije koje su pomagale da se koordinišu akcije uz pomoć razmene izveštaja bez dugotrajnih birokratskih procedura.

Dik je, takođe, naveo da je u međuvremenu saradnja bezbednosnih službi SAD i Rusije usporena zbog birokratije. On je naglasio da to nije u vezi s odnosima dveju zemalja. Prema njegovim rečima, iz istog razloga usporena je i razmena informacija raznih resora unutar bezbednosnih struktura SAD.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 12.09.2016. 14:51
Glavnog osumnjičenog teroristu Omara el Bajumija, koji je naveden u nedavno objavljenih 28 stranica kongresne istrage o terorističkom napadu 11. septembra 2001, Federalni biro za istraživanje (FBI) nikada nije istražio, izjavio je bivši predsednik Odbora za obaveštavanje američkog Senata Bob Grejam.
Ponedeljak 12.09.2016. 14:51
Bivši senator rekao je da su mu ovu informaciju dali zvaničnici Skotland jarda. „Bajumi je napustio Sjedinjene Američke Države u leto 2001, otišao u Birmingem u Engleskoj, živeo tamo neko vreme i, zapravo, priveden nakon napada 11. septembra na osnovu zahteva koji je Skotland jardu uputio FBI. Bez zvaničnih optužbi, britanska policija nije mogla da drži u pritvoru osumnjičenog više od sedam dana, ali se tokom tog vremena „FBI uopšte nije pojavio da bi saslušao Bajumija“, objasnio je Grejam.
Ponedeljak 12.09.2016. 14:51
Dana 15. jula kancelarija Nacionalnog direktora obaveštajne službe objavila je ranije poverljivi deo izveštaja Kongresa o terorističkom napadu. Na stranicama izveštaja su procena FBI o Saudijcu Omaru el Bajumiju, koji je, navodno, agent bezbednosne službe Rijada, koji je omogućio podršku, uključujući i pilotsku obuku, za najmanje dvojicu od 19 napadača iz San Dijega u Kaliforniji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online