Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 19.07.2016.
14:55
Vestionline A

Gruzija se budi iz "evropskog sna", hoće opet sa Rusima?

Pojačana nestrpljivost Gruzijaca u pogledu priključenja Evropskoj uniji i NATO-u, dovodi do sve glasnijih zahteva za ponovnim uspostavljanjem bliskih odnosa sa Rusijom, navode poljski mediji.

Reuters
Glavni grad Gruzije Tbilisi

Na nedavno održanom Samitu NATO-a u Varšavi, Gruzine su "tapšali po leđima" zbog vojnih i ekonomskih reformi koje su sproveli, ali su pitanja koja su ih najviše zanimala, a to su članstvo ove zemlje u Severnoatlantskoj alijansi i putovanje u zemlje EU bez viza, ostavljene za neku drugu priliku. To je, kako tvrde poljski mediji, uzdrmalo veru Tbilisija u perspektivu učlanjenja u zapadne institucije u skorijoj budućnosti. 

Ova bivša sovjetska republika je prvi put izrazila želju za učlanjenjem u NATO još devedesetih godina prošlog veka za vreme vladavine bivšeg ministra spoljnih poslova SSSR-a Eduarda Ševardnadzea. 2008. je na neobavezujućem referendumu koji je organizovao tadašnji predsednik Mihail Sakašvili, utvrđeno da više od tri četvrtine stanovništva ove kavkaske države podržava učlanjenje u NATO.

Međutim, u avgustu te godine počeo je rat između Gruzije sa jedne i Rusije i gruzijskih otcepljenih teritorija Južne Osetije i Abhazije sa druge strane. Posle toga je Zapad izbegavao da se formalno obavezuje prema Tbilisiju, plašeći se eskalacije sukoba sa Rusijom. Takođe, NATO ne želi da bude uvučen u još jedan problematičan region, kao što je Kavkaz, što samo povećava frustracije i pesimizam Gruzina u pogledu prozapadnog pravca države.

"Gruzija i dalje želi da ide na Zapad, ali ponovna procena geopolitičkih prioriteta već je počela. Smatra se da trenutno prorusko biračko telo predstavlja jednu petinu glasača, ali taj broj ubrzano raste. Takođe, uticaj Gruzijske pravoslavne crkve i dijaspore, kao i zadržane ekonomske veze sa Moskvom, odigraće veliku ulogu u približavanju Rusiji u narednom periodu", smatra bivši diplomata i ekspert za region Kavkaza Vojčeh Gorecki.

POVEZANE VESTI

Utorak 19.07.2016. 22:00
Sreća je Gruzijska što imaju Rusiju za susjeda koji će ih odbraniti od neo-kolonijalnih pljačkaša. I Sakašvili je došao iz USA za predsjednika Gruzije, pokrao je za Amerikance i Britance sve što je mogao i otišao sada da u ima USA vlada Odesom i krade za njih. Isto tako su pripremili ovoga Turčina da smijeni Erdogana. Sreća po Turke, puč nije uspio.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online