Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 11.07.2016.
14:24
Vestionline A

Ostala sama u trci za premijera Velike Britanije: Nećemo nazad u EU

Poslanica britanske Konzervativne stranke Andrea Ledsom povukla se iz trke za predsednicu te vladajuće partije i premijera Velike Britanije, pa je ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej ostala jedini kandidat za funkciju premijera zemlje čiji su građani na referendumu 23. juna glasali za izlazak iz Evropske unije. Mej je poručila da će, ukoliko bude izabrana za premijera, "staviti vladu u službu običnog naroda". Ona je navela da će izgraditi ekonomiju "koja će svima biti od koristi".

Reuters
Jedina ostala u trci za premijera Velike Britanije: Tereza Mej

- Bregzit znači Bregzit, pa hajde da od toga napravimo uspeh - rekla je Mej u televizjskom obraćanju i dodala da je broj glasova pokazao iskonsku želju za promenama.

Mej, koja se zalagala da Velika Britanija ostane u EU izjavila je, u okviru svoje kampanje, da će poštovati rezultat referenduma o istupanju iz bloka. 

Kako prenose agencije, favorit za preuzimanje premijerskog mesta od Dejvida Kamerona, Tereza Mej izjavila je da neće pokušavati da ostane u Uniji niti će "pokušavati da, na mala vrata, ponovo pristupi Uniji". 

- Biću veoma jasna: nećemo pokušavati da zadržimo Veliku Britaniju u EU i da se vratimo u nju na mala vrata. Bregzit znači Bregzit i mi ćemo ga uspešno sprovesti - rekla je Mejova na početku svoje kampanje za mesto predsednice Konzervativne stranke i vlade. 

Mejova, koja se pre referenduma zalagala za ostanak Britanije u Uniji, kritikovala je "ekonomske lidere" u zemlji jer nisu pripremili tle za istupanje iz članstva. 

Oko 1.000 britanskih advokata uputilo je otvoreno pismo odlazećem premijeru Dejvidu Kameronu u kojem traže od njega da proceni "prednosti i rizike" aktiviranja Člana 50. Lisabonskog sporazuma i pokretanja zvanične procedure izlaska iz EU, a podneta je i peticija za raspisivanje novog referenduma. 

Vlada je u subotu isključila takvu mogućnost i u odgovoru potpisnicima peticije navela da će poštovati rezultate referenduma i pripremiti proces izlaska iz Unije. 

Na pitanje kako će teći pregovori o pristupu zajedničkom evropskom tržištu, Mejova je odgovorila da je Velikoj Britaniji potreban najbolji mogući trgovinski sporazum o razmeni dobara i usluga. 

- Izglasavanje Bregzita jasan je poziv da se pod kontrolu stavi slobodno kretanje ljudi - kazala je ona.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online