Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 01.07.2016.
16:32
P. Vranešević - Vestionline A

Kada Englezi zabiju nož u leđa...

Mi u Srbiji bar znamo kako je kada kum izda kuma (političkog ili "pravog"), kada se zarad interesa prelazi preko svih principa i ubeđenja, ali mora se priznati da su Englezi pokazali jednu specifičnost. Politička izdaja u poslednji čas, iznenada, kada više nema vremena za bilo kakvu ozbiljnu reakciju...

Reuters
Majkl Gouv pokazuje Borisu Džonsonu da mu nije mesto na čelu Britanije

"Ime mu je Majkl, a možda i Brut"

U četvrtak u 9 časova ujutro, Boris Džonson, gradonačelnik Londona u dva mandata (2008-2016) i jedan od predvodnika kampanje za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije, bio je "već viđen" za mesto naslednika Dejvida Kamerona na čelu Konzervartivne partije, a time i premijera Velike Britanije, koji je trebalo da sprovede u praksi ono za šta se najviše zalagao - bezbolan raskid Ujedinjenog Kraljevstva sa ostatkom Unije.

Istog dana, u 9.05, sve Džonsonove nade da će predvoditi Britaniju raspale su se u paramparčad. Šta je moglo da se desi u tako kratkom roku? Britanski mediji su to opisali kao "Brutovo zabijanje noža u leđa".

Naime, ministar pravde Majkl Gouv, najbliži saradnik Borisa Džonsona u kampanji za Bregzit i jedan od najuticajnijih članova vladajuće Konzervativne partije, izjavio je u intervjuu za Bi-Bi-Si da je "uživao radeći sa Borisom u kampanji, ali da smatra da on nije svim srcem bio za Bregzit i da nije sposoban da u ovom teškom trenutku ujedini ni partiju, a ni državu". Tom prilikom, naravno, obelodanio je svoju kandidaturu za tu poziciju.

Džonson se dva sata kasnije, šokiran, povukao iz trke, jer je shvatio da nema podršku u stranci i da je uzaludno boriti se. Bio je izdan u poslednji čas, jer je u četvrtak u podne isticao rok za podnošenje kandidatura za novog lidera vladajuće stranke u Britaniji.

Javnost u zemlji je takođe bila potpuno iznenađena, jer je Boris Džonson veoma popularan i važio je za sigurnog pobednika stranačkih izbora. Sada su glavni kandidati za mesto premijera Velike Britanije upravo Majkl "Brut" Gouv i ministarka unutrašnjih poslova Tereza Mej, a Džonsonu ostaje da pokuša da oživi naizgled uništenu političku karijeru.

Treba napomenuti da bivšeg gradonačelnika Londona ipak malo ljudi žali, jer je mnogima ostalo u sećanju kako je on prošle godine, u saradnji baš sa tim istim Gouvom, na skoro identičan način "izdao" svog najbližeg saradnika Dejvida Kamerona, kada nije hteo da ga podrži u borbi za ostanak Britanije u EU, posle čega je zakazan referendum, a vidimo kakve je to tektonske poremećaje izazvalo.

Možemo da mislimo o Englezima šta hoćemo (a uglavnom mislimo loše), ali jedno im se mora priznati. Političar koji doživi poraz, hteo ne hteo, podnosi ostavku, a na njegovo mesto dolazi isto tako sposoban ili još bolji kandidat. Sistem funkcioniše, i nema mesta liderstvu i "mesijanstvu" kakvo je izgleda suđeno našoj voljenoj Srbiji.

Ako bi neko i pomislio da se "otrgne" demokratskim procedurama, tu su javnost i mediji koji bi izvršili takav pritisak da "diktatoru u pokušaju" ne bi preostalo ništa drugo nego da odustane od svojih zamisli. Voleo bih kada bi jednog dana tako nešto mogao da kažem i za Srbiju... 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online