Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 19.06.2016.
20:26
B. Božin i agencije A

Dosta je zveckanja sabljama

Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer je neuobičajeno oštro kritikovao postupke NATO i zatražio više dijaloga i saradnje sa Rusijom. On je aktuelne vojne manevre Alijanse na istoku Evrope, u intervjuu za "Bild am zontag", nazvao "nepotrebnim zveckanjem sabljama i duvanjem u ratne trube, koji zapravo samo podgrevaju situaciju".

Reuters
Vežbaju i prete: Američki tenkovi u Letoniji

- Ko veruje da je Savez bezbedniji ako se na istočnim granicama pakta izvede simbolična parada tenkova, taj se jako vara. Ne treba dozvoliti da se ponovo stvore preduslovi za jedan novi-stari sukob - smatra Štajnmajer. "Sužavanje ugla gledanja na čisto vojni ugao i jedino sredstvo tražiti u politici zastrašivanja - bilo bi fatalno", upozorio je nemački šef diplomatije.

Veza sa Putinom

Pomenuvši u intervjuu predsednika Rusije Vladimira Putina, Šreder je naveo da je moguće da ih vežu gubici koje su pretrpele njihove porodice u Drugom svetskom ratu. "Ja sam izgubio oca, Putinov brat poginuo je tokom nemačke opsade Lenjingrada, a njegova majka tada umalo nije umrla od gladi", rekao je bivši nemački kancelar.

Uključiti Moskvu

- Istorija nas uči da, osim zajedničke volje da budemo spremni da se odbranimo, mora postojati i zajednička želja za dijalogom i u vezi sa tim ponude o međusobnoj saradnji. Zbog toga je neophodno da sa našim partnerima ponovo počnemo intenzivnije da razgovaramo o koristima razoružanja i kontrole naoružanja za sigurnost cele Evrope - ocenio je ovaj političar.

Rusija, po njemu, mora da bude uključena u međunarodnu saradnju po pitanjima sprečavanja razvoja iranske atomske bombe, borbe protiv radikalnog islama na Bliskom istoku ili za stabilizaciju libijske države.

Prošlog četvrtka, podsetimo, u baltičkim državama počela je međunarodna vojna vežba "Udarac sabljom" sa oko 10.000 vojnika iz 13 zemalja, a pre desetak dana 31.000 poljskih i NATO vojnika su u akciji "Anakonda" uvežbavali aktivnosti u slučaju napada Rusije na Poljsku.

Prošlog utorka i ruski predsednik Putin je nenadano naredio vanrednu proveru spremnosti za mobilizaciju ruske armije, navodeći da nije u pitanju reakcija na manevre NATO, već redovna kontrola.

Ne u trku u naoružanju sa Rusijom

NATO treba da sačuva budnost da ne bi počeo trku u naoružanju sa Rusijom, jer to neće rešiti nijedan problem u međunarodnim odnosima, nadovezao se bivši nemački kancelar Gerhard Šreder.

- Mi bi sada trebalo da budemo pažljivi da ne bismo počeli novu trku u naoružanju. To neće dovesti do ublažavanja sukoba i uspostavljanja dobrih odnosa sa Rusijom - rekao je Šreder nemačkom listu "Zidojče cajtung" komentarišući odluku NATO da u Poljsku i baltičke zemlje uputi četiri hiljade vojnika.

On smatra da bi Alijansa, umesto toga, trebalo da napravi korake u susret Rusiji, navodi ruska agencija Sputnjik.

Šreder je naglasio da "pretpostavka da neko u ruskoj vladi namerava da izvrši invaziju na neku od zemalja NATO, nema ništa zajedničkog sa stvarnošću".

Ukinite im sankcije

Šreder se zauzeo za ukidanje sankcija Rusiji, izjavivši da Nemačka treba da se trudi da ne izgubi ono što je postigao bivši kancelar Vili Brant koji je odigrao veliku ulogu u uspostavljanju odnosa sa Rusijom. Po Šrederovim rečima, "Nemačka treba sa velikom pažnjom da ide ka tome da ne izgubi privilegiju političkog i ekonomskog partnerstva sa Rusijom".

POVEZANE VESTI

Nedelja 19.06.2016. 20:35
Šreder zna da Britaniji i USA nije u interesu da u kontinentalnoj EU bude mir i prosperitet. Moraju ih oružano zakrviti sa Rusijom da bi ostvarili svoj cilj. Sve ostalo je "šminka" za zapadnu javnost. Za Britaniju i USA je od najveće važnosti dovlačenje svog oružja i svojih trupa u kontinentalnu EU da bi držali kontinentalnu EU pokorenom i kolonizovanom kako bi je mogli "legalno", neometano i nekažnjeno pljačkati. Ovo nema nikakve veze sa Rusijom. Svim kontinentalnim "Europejcima" će sve biti jasno prvi put kad bilo ko iz kontinentalne EU pokuša da se oslobodi ispod šape USA i Britanije. Biće bombardovani kao Srbija a od Rusa neće moći očekivati pomoć. Zbog tog cilja je sva ova igranka. Ovi kontinentalni Europejci, posebno istočni, su smiješni. Hrle da sami plate svoju okupaciju i vrše u istoriji dosad neviđeno SAMO-PLJAČKANJE za račun neokolonijalista Britanije i USA. Toliko gluposti, idiotizma i samodestrukcije nikada u istoriji nije viđeno.
Nedelja 19.06.2016. 20:31
Које ”познавање” географије. Послали тенкове у боји пјеска у балтичке ѕемље ??!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online