Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 15.06.2016.
15:40
Vestionline, Tanjug A

Kakve posledice će osetiti Balkan ako Britanija napusti EU?

Ukoliko se britanski glasači opredele za odlazak iz Evropske unije na referendumu 23. juna, što bi prema rezultatima najnovijih anketa moglo lako da se desi, negativni efekti takve odluke mogli bi se osetiti čak i u Beogradu i Tirani, upozorava se u analizi koju je u sredu objavio portal "Balkan Insajt".

Reuters
Hoće li i Srbija osetiti promene u Evropskoj zajednici?

Britanski premijer Dejvid Kameron suočava se sa političkom katastrofom pošto ankete nagoveštavaju da bi glasači mogli da se ogluše o njegov savet i glasaju za napuštanje Unije, što bi onda i Britaniju i Uniju gurnulo u krizu bez presedana, navodi se u tekstu.

Istovremeno, ukazuje "Balkan insajt", nema sumnje da bi povlačenje Britanije iz tog 28-članog bloka bila loša vest i za balkanske zemlje koje strpljivo čekaju u redu za ulazak u blok.

"Ako glasanje u Britaniji krene po zlu, jedini verovatni rezultat biće da će celokupna energija EU u naredne dve godine biti trošena na ljute rasprave sa Britanijom u vezi sa njenim izlaskom i njenim budućim trgovinskim odnosima sa Evropom", predviđa se u analizi, čiji je autor Markus Taner.

Posete važnih lidera EU Balkanu, dodaje se, biće proređene i, ako ih uopšte bude bilo, biće manje značajne.

Još jedan mogući negativan sporedni efekat glasanja za "Bregzit" bilo bi, time pothranjeno, veće protivljenje ostalih država članica proširenju EU, navodi "Balkan Insajt".

"Neke od tih zemalja, pogotovu na bogatijem Zapadu, nimalo ne bi volele da vide kako bogatu Britaniju na njenom upražnjenom mestu menja gomila siromašnih balkanskih zemalja, od kojih nijedna neće mnogo doprinositi klubu", ocenjuje se u tekstu.

Stoga bi zemlje koje se nadaju pristupanju EU u narednih par godina mogle da čekaju u redu još čitavu deceniju, dok EU pokušava da se izvuče iz cele te situacije, zaključuje se u analizi.

POVEZANE VESTI

Sreda 15.06.2016. 16:43
Šta to mi možemo da izgubimo ako Englezi odu iz EU? NIŠTA. Raspadaju se Europejci uveliko. Ne treba zbog raspada EU, Britanci da izađu iz EU. Britanci izlaze iz EU da bi kasnije kontinentalnu EU opljačkali, porobili i kolonizovali zajedno sa USA nakon što ih zakrve sa Rusima. Računaju da im Rusi tada nebi pomogli da se odbrane od neo-kolonizatora Britanaca i USA. Pljačka i kolonizacija kontinentalne EU preko NATO gusara je osnovni cilj Britanije i USA. Još traže "prko hleba pogaču", to jest, traže da porobljavanje i pljačkanje sopstvenih država finansiraju te države same. Veliki je to cinizam i bezobrazluk.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online