Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 14.06.2016.
20:13
Vestionline A

Gori Pariz: Dimna zavesa, krv na ulicama

Nekoliko stotina demonstranata sukobilo se danas sa policijom u Parizu tokom protesta protiv najavljene reforme zakona o radu u Francuskoj, saopštile su vlasti. Policija je uhapsila 11 osoba, dok je povređeno 26 tokom sukoba koji su tek poslednji u nizu nasilnih demonstracija od početka protesta protiv reforme zakona koji su počeli u martu.

Reuters
Novi izgredi na demonstracijama u Parizu

Demonstranti, od kojih su neki imali kapuljače, upali su na jedno gradilište gde su uzeli drvene palete koje su potom bacali na specijalnu policiju, rekle su gradski zvaničnici.

Danas se u Francuskoj održavaju najavljeni protesti velikih razmera povodom predloženog zakona o radu, zbog čega je železnički i avionski saobraćaj poremećen, a u Parizu se očekuje više od 50.000 demonstranata, javljaju francuski mediji. 

Prema poslednjim informacijama koje prenosi AFP, tokom demonstracija u Parizu povređeno je 26 osoba, dok je njih 15 uhapšeno.

Trasa u dužini od 5,5 kilometara, koja je predviđena za marš demonstranata u prestonici, sa početkom u 13.00 sati sa Trga Italije, duža je nego što je bila u ranijim protestima. Pariski policijski zvaničnici kažu da će na ulicama biti raspoređen veliki broj policajaca i apeluju na sindikalne organizacije i demonstrante da pokažu odgovornost, prenosi francuski “Figaro”.

Snage reda su tokom ranijih protesta uhapsile oko 130 osoba kojima će, kako je juče objavilo rukovodstvo pariske policije, danas biti zabranjeno da učestvuju u nacionalnim protestima.

Najveći proteswt u poslednjih nekoliko meseci

Reuters

Francuska Nacionalna železnica (SNCF) najavila je za danas obustavu pojedinih linija, kao i pariski metro, dok “Er Frans”, čiji su se piloti takođe pridružili štrajku, namerava da obezbedi 80 odsto letova.

Što se tiče pet rafinerija kompanije “Total”, one su u fazi povratka u normalu, rekao je portparol te kompanije.

Istovremeno, pariske gradske vlasti su saopštile da se sakupljanje smeća “gotovo normalizovalo”, nakon što je danima zbog štrajka nagomilavano na ulicama prestonice.

Međutim, danas bi situacija mogla ponovo da se iskomplikuje, s obzirom na to da generalni sekretar najvećeg sindikata CGT Filip Martine tvrdi da će današnji protesti biti najveći u proteklih nekoliko meseci.

– Nisam pesimista. Nadam se da vlada razume šta se događa – rekao je on.

S druge strane, ministarka rada Mirijam El Komri ocenila je da se stav CGT promenio i da je to dobro.

Ministarka, koja u petak treba da se sastane sa Martineom, dodala je da je prvobitno preduslov CGT bilo povlačenje nacrta zakona dok, kako je navela, danas to više ne postavljaju kao zahtev.

Francuska vlada je prošle nedelje upozorila da bi štrajkače mogla i silom da vrati na posao, pogotovu imajući u vidu da je Francuska od petka domaćin Evropskog prvenstva u fudbalu.

"Demonstranti da se distanciraju od izgrednika"

Reuters

Demonstranti protestuju zbog predloženih reformi zakona o radu, koji predviđa lakše otpuštanje zaposlenih i dužu radnu nedelju.

Vlasti su apelovale na demonstrante da se distanciraju od izgrednika kako bi policija mogla da interveniše.

Francuska policija ovih dana je preopterećena budući da se osim sa radničkim protestima, suočava i sa neredima i nasiljem fudbalskih huligana, kao i sa povećanim rizicima od terorističkih pretnji tokom Evropskog prvenstva.

POVEZANE VESTI

Utorak 14.06.2016. 23:03
Francuzi, kakvi su da su, bore se za svoja socijalna prava. Mi ih ismejavamo ali nažalost uvek lošiji ti se smeje ! U Srbiji , već decenijama se krade , od baba se-re do predsenika države , a srbski narod gladan, apatičan, tone u živom pesku i ima uvek snage da filozofira koliko je on pametniji od ostalih !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online