Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Petak 03.06.2016.
19:24
N. Jokić - Vesti A

Pariz kao Venecija!

Reke nastavljaju da se izlivaju u departmanima oko Pariza, poplava se približava prestonici, štrajkovi železničara se nastavljaju, a zbog novog zakona o radu, obustavom rada zapretili su i sindikati civilne avijacije. Sve to preti da Francusku gurne u doslovni haos uoči početka Evropskog fudbalskog prvenstva za nedelju dana.

Tanjug/AP
Voda caruje: Poplave u široj okolini Pariza

Nivo reka zapadno, istočno i severno od Pariza nastavio je juče da raste, a Sena je u Parizu nadolazila brzinom od 4 cm na čas, prešavši popodne kritični nivo od 6 metara. Vlada je najavila proglašavanje prirodne vremenske nepogode, što će omogućiti brže nadoknađivanje štete za 20.000 evakuisanih u departmanima oko Pariza.

Niko ne veruje da će se ponoviti istorijska katastrofa iz 1910. godine kada je Sena prešla osam i po metara i pretvorila Pariz u Veneciju, ali su gradske vlasti ipak preduzele niz preventivnih mera kao obaranje natrulog drveća u parkovima i evakuaciju predmeta iz podruma.

Možda i generalni štrajk

Sindikati nastavljaju rovovski rat sa vladom primenjujući strategiju međusobnog iscrpljivanja čije su glavne žrtve obični građani koji putuju na posao prigradskim vozovima. Sindikati prete generalnim štrajkom 14. juna - dan uoči debate u Parlamentu o novom Zakonu o radu.

Plovidba brodova je zabranjena, obustavljene su linije metroa B i C, zatvorena je stanica metroa Sen Mišel uz samu Senu u istorijskom centru Pariza, u Latinskom kvartu. Muzeji u blizini Sene Ke dorsej i Luvr zatvoreni su kako bi mogla da se izvrši evakuacija 250.000 umetničkih dela iz podzemnih magacina na više spratove. Bili su blokirani auto-putevi A10 i A4.

Uzvodno na Seni nalazi se više akumulacionih jezera čija je uloga da sakupljaju vodu i rasterećuju korito reke - međutim - sva su ta jezera sada skoro prepunjena. Poplave i evakuacija caruju i u departmanima južno od Pariza, a turistima je onemogućen obilazak poznatog zamka Šambor koji je osvanuo pod vodom.

Poplave su bacile u senku štrajkove koji se nastavljaju u francuskom železničkom saobraćaju. Sindikati su od juče očigledno podeljeni: od ukupno pet najvećih sindikata, tri su odustala od protesta. Više od polovine vozova u prigradskom i međugradskom saobraćaju ipak nije saobraćalo, a slično će biti i danas.

 

POVEZANE VESTI

Sreda 08.06.2016. 22:04
Ха......да ово Руси нису мало пореметили координаре ХААРП-а....?! Ма 100%......
Sreda 08.06.2016. 22:04
Ха......да ово Руси нису мало пореметили координаре ХААРП-а....?! Ма 100%......
Sreda 08.06.2016. 22:04
Ха......да ово Руси нису мало пореметили координаре ХААРП-а....?! Ма 100%......
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online