Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 30.05.2016.
22:10
I. Kozarski - Vesti A

Počele ulične borbe za tvrđavu Islamske države

Iračka armija posle bitke za predgrađa Faludže ušla je u grad s juga. Islamska država nije izdržala ulične borbe u kvartu Najmija i povukla se dublje u grad ostavivši za sobom 36 tela terorista.

Tanjug/AP
Poslednji juriš: Iračani pred Faludžom

Istovremeno, Iračani su sa istoka savladali auto-put i petlju na njemu, čime su došli do prvih kuća, dok nepotvrđene informacije govore da su sa severa zauzeli železničku stanicu.

Ofanziva iračke vojske odvija se i na zapadnom pravcu, gde jurišaju na veliko predgrađe Saklavija, oko sedam kilometara od centra. Saklaviju su Iračani obuhvatili i sa severa, gde su prodrli u dva klina i zauzeli sela Albu Džamil i Zagarid. Teroristi su se tako našli u potkovici u selu Al Šiša i brzo su preko polja pobegli ka Saklaviji. Vojska je u ponedeljak u podne napala deonicu auto-puta Saklavija Faludža kako bi poravnala, skratila i povezala svoje položaje paralelno s Eufratom.

Teroristima Islamske države na tom delu fronta ostaje uzak pojas uz severnu obalu reke. Sabijeni na maloj teritoriji oni su izloženi gustoj artiljerijskoj paljbi i vazdušnim napadima, a imaju izbor da se povuku u pustinju i pokušaju preko otvorenog terena proboj ka glavnini Islamske države ili da odu u mišolovku u gradu.

Izvori s terena očekuju da će njihova komanda pokušati da sve sile prebaci u Faludžu i nametne ulične borbe u gušće izgrađenim delovima grada u kojima im oko 50.000 stanovnika služi kao živi štit. Međutim, sve ukazuje da je iračka vojska odlučna da uništi grupaciju terorista u Faludži bez obzira na cenu.

Teroristi nemaju mnogo izbora. U desetak dana bitke za Faludžu Islamska država izgubila je oko 700 kvadratnih kilometara, a ostalo im je 55. Jedini izlaz iz grada je preko mosta na drugu obalu i naselje Al Zaviju. Međutim, i sa južne strane Eufrata nalazi se samo 18 kilometara duga i do četiri široka opkoljena enklava bez većih naseljenih mesta, te je povlačenje na taj prostor čisto samoubistvo, bez mogućnosti da se iračkoj vojsci nanesu veliki gubici. Pri tom, i ta enklava se sve više smanjuje, pošto je u ponedeljak iračka vojska zauzela Albu Havu.

Pomoć Kurda

Kurdi su se pobrinuli da glavnina Islamske države u Iraku ne pokuša da s napadima iz Mosula odvuče vojne jedinice od Faludže. Kurdske snage napale su sa zapada Mosul, iračku prestonicu Islamske države i probile se putem oko osam kilometara oslobodivši sedam naseljenih mesta. Do Mosula im je na tom pravcu ostalo dvadesetak kilometara, ali su onemogućili inicijativu terorista.




 

POVEZANE VESTI

Utorak 31.05.2016. 00:00
Svaka cast irackoj armiji,pobite i ocerajte go-vna!
Ponedeljak 30.05.2016. 22:25
СТОП ратовима.До тих глупих ратова, политика и доведе, а после молимо политичаре да нам најмилије пронађу.Уништили нам читав простор растурили домове, породице, радна места, фабрике, довеле у беду, а како смо некад живели и путовали по местима на која сад ретко смемо обићи. Надам се да ће бити боље да ће ове усијане главе политичара некад почети радити и за нас а не само за себе.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online