Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 12.05.2016.
11:31
Vestionline A

"Severni tok 2" (ne)će pasti!

Evropska komisija želi da po svaku cenu spreči izgradnju "Severnog toka 2", kojim bi ruski gas zaobišao Ukrajinu i stizao do ostatka Evropa i Nemačke, kao krajnjeg odredišta, navode analitički portali.

Reuters
Postrojenje gasovoda "Severni tok" u Lubminu u Nemačkoj

"Pokušaj da se uništi ukrajinska država"

Evropski komesar za energetiku i klimu Španac Miguel Arias Kanjeta poziva da se ukrajinski koridor za transport gasa - sačuva. Neki političari u Briselu tvrde da je Ukrajina čak pouzdaniji partner od Nemačke, do čije teritorije je planirana izgradnja još dva kraka "Severnog toka", pišu ruski portali.

Evropska komisija spremna je da podrži sklapanje novog tranzitnog sporazuma između Rusije i Ukrajine, koji ističe 2019. godine, javljaju portali.

"Severni tok 2", prema mišljenju evropskog komesara, neće za EU biti novi izvor gasa, ali će povećati mogućnosti Rusije da isporučuje gas u zemlje EU. "Gasni stručnjaci", međutim, odbacuju tu tezu i napominju da se radi samo o zameni jedne rute drugom, a ne o izgradnji dodatne rute. 

Takođe, "Severni tok 2" ne može da krši norme "Trećeg energetskog paketa", s obzirom na to da prolazi po dnu Baltičkog mora, a operator kopnenog dela gasovoda jeste konzorcijum u koji ulazi nekoliko evropskih kompanija. To znači da nema izgovora za odbijanja gradnje, kao što je to bio slučaj sa "Južnim tokom". 

Protivnici "Severnog toka 2" tvrde da će Rusija imati veću mogućnost isporuka gasa u Evropu, a broj ruta će se smanjiti sa tri na dve. 

Neki portali ukazuju da su pravi razlozi za kritiku izgradnje nove rute za ruski gas sasvim drugačiji i da dobrim dijelom "leže" u protivljenju Ukrajine, koja će ostati bez velikog izvora prihoda. Direktor ukrajinskog "Naftagasa" Andrej Koboljev rekao je za "Vol strit žurnal" da je "Severni tok 2", u stvari, "pokušaj da se uništi ukrajinska država". 

Prema rečima Koboljeva, novi gasovod će "ubiti" ukrajinski tranzit gasa do Evrope.

- Na ovaj način Ruska Federacija želi da bude sigurna da će Ukrajina kao država propasti - navodi Koboljev za američki list.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 12.05.2016. 13:00
Kad im ukine Putin gas kroz ukrajinu, moliće oni da sami RUSIMA naprave gasovode i da im doplate. Rečeno im je da poslije 2019 neće gas ići kroz Ukrajinu. Ni jedan ugovor nije produžen niti će biti novi napravljen za doturanje gasa preko ukrajine. Liježe EU na Rudu svakako.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online