Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 07.05.2016.
21:32
Vestionline A

Vlada u slepoj ulici

Premijer Iraka Al-Abadi nije uspeo da prevaziđe problem podele vlasti na osnovu konfesionalne pripadnosti. Iraku preti politička kriza, dok istovremeno veliki deo te zemlje i dalje kontroliše Islamska država.

Reuters
Juriš pristalica Muktada al-Sadra na irački parlament

Poslanicima klima, a narod nema struje

U zgradi parlamenta u Bagdadu u toku je veliko čišćenje. Demonstranti su tokom proteklog vikenda zauzeli zgradu, uništili nameštaj i razbili prozore. Ipak, mnogo teže će ići sa čišćenjem "krhotina" na političkoj sceni. Premijer Hajder al-Abadi po treći put nije uspeo da, prilikom podele mesta u vladi, prevaziđe sistem koji se zasniva na konfesiji i etničkoj pripadnosti ministara.

To je izazvalo ogorčenje u narodu. Demonstranti su upali u takozvanu "zelenu zonu", vladinu četvrt u centru Bagdada. Ona je inače dobro čuvana i praktično hermetički odvojena od ostatka grada. Napadnuta su vozila kojima su poslanici bežali iz te zone, a snage bezbednosti nisu reagovale.

Mnogi demonstranti su juriš na zgradu parlamenta doživeli kao opštenarodno veselje. Noseći zastave, plesali su u dvoranama koje su im inače nedostupne. Mobilnim telefonima pravili su selfi-fotografije i bili ogorčeni zbog toga što su kancelarije poslanika prijatno klimatizovane, dok stanovništvo u ostatku zemlje struju ima samo po nekoliko sati dnevno.

Poziv na proteste uputio je uticajni šiitski propovednik Muktada al-Sadr. Njegove pristalice već mesecima demonstriraju tražeći reforme. Umesto proporcionalnog sistema koji u državi u kojoj žive suniti, šiiti i Kurdi omogućava procentualnu raspodelu funkcija na osnovu etničke nacionalne i verske pripadnosti, oni traže da se imenuje vlada koja će se birati prema stručnosti ministara. Zahtev glasi: kompetentnost umesto konfesije. Međutim, brojni političari i stranke za tako nešto nisu zainteresovani.

Dve trećine Iračana su šiiti, a šiitske alijanse dominiraju i u parlamentu. Ipak, dosadašnji politički savezi postali su krhki. Premijer Al-Abadi, i sam šiit, ne uspeva da nametne svoj stav čak ni u sopstvenim redovima. Pri tome je pre dve godine i preuzeo vlast upravo s namerom da stvori okruženje u kojem će se prevazići duboko nepoverenje među sunitima, šiitima i Kurdima.

Demonstranti su napustili "zelenu zonu", ali je potpuno neizvesno šta će se dalje dešavati. U parlamentu nema većine koja bi podržala promene unutar vlade ili dublje reforme sistema. Međutim, poslanici trenutno nemaju više čak ni sigurno mesto na kome mogu da se sastanu. Izgleda da Iraku prete novi haos i nasilje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online