Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 17.04.2016.
19:12
Vestionline A

Novi Hladni rat na pomolu - svi unapređuju nuklearno oružje

Vašington, Moskva i Peking rade na modernizaciji tehnologije nuklearnog naoružanja što može dovesti do novog Hladnog rata, piše američki list „Njujork tajms“.

Reuters
Nuklearne rakete sve naprednije

- Možemo izaći na drugi nivo razvitka, kao što je to bio slučaj u Hladnom ratu - rekao je direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Kepler nastupajući pred Komitetom za oružane snage Kongresa SAD.

"Njujork tajms" kao dokaze za tu tvrdnju navodi nekoliko primera - Kina ispituje supersonične letelice, SAD razrađuje sličan projekat u vidu supersoničnih krstarećih raketa i sprovodi modernizaciju kompletnog nuklearnog naoružanja, dok Rusija oprema sve svoje rakete minijaturnim bojnim glavama i radi na razradi bespilotne podmornice.

Prema mišljenju bivšeg američkog ministra odbrane Vilijama Perija, prilikom formiranja i modernizacije kompaktnijih nuklearnih sistema, više ne deluje tako nemoguće da se to oružje jednog dana iskoristi, kao i da postaje sve teže sprečiti eskalaciju tenzija.

POVEZANE VESTI

Nedelja 17.04.2016. 19:50
PUTIN : Ameriku možemo da uništimo za manje od pola sata! - SAD želi dobre odnose s Moskvom samo zato što znaju da je Rusija jedina koja može da uništi Ameriku za pola sata ili manje - rekao je predsednik Rusije Vladimir Putin Godinu dana nakon što je na Krimu doneta odluka o pripajanju Rusiji pušten je dokumentarni film u kojem predsednik Rusije Vladimir Putin priznaje da je bio spreman na nuklearnu konfrontaciju zbog Krima! – SAD želi dobre odnose s Moskvom samo zato što znaju da je Rusija jedina koja može da uništi Ameriku za pola sata ili manje – rekao je Putin tom prilikom. Tada su reči verovatno shvaćene kao neobavezan razgovor uz piće, međutim, kada je Krim pripojen Rusiji, izazivaju drugačije reakcije. – Nije odmah bilo jasno kakva će biti reakcija na aneksiju Krima. Zato sam na samom početku morao da dam direktne naredbe vojsci – rekao je Putin 2011. godine, naglasivši i da je bio spreman da podigne i nuklearnu uzbunu. Inače, tokom jučerašnjeg dana na godišnjicu priopajanja Krima Rusiji na severu Evrope započele su ratne igre. Najpre su Norvežani, na severu zemlje u blizini ruske granice pokrenuli najveću vojnu vežbu od završetka hladnog rata, a angažovano je 5.000 vojnika i 400 vozila. Na odgovor ruskog predsednika Vladimira Putina nije trebalo dugo čekati. Na hiljade ruskih vojnika je stavljeno u pripravnost, nakon što je Putin naredio iznenadnu veliku vojnu vežbu kako bi testirao njihovu spremnost za borbu na Arktiku. Ruska Severna flota – 38.000 vojnika, 41 brod, 15 podmornica i 110 aviona koji učestvuju u vojnoj vežbi i testiraju koliko brzo se snage mogu pomerati na velike razdaljine. Ruski ministar obrane Sergej Šojgu objasnio je kako da upravo na severu Rusija mora da posveti pažnju novim pretnjama vojnoj bezbednosti zemlje. Na taj način, Moskva pokazuje da niko ne sme da joj preti, bilo da je u pitanju NATO ili SAD odakle stižu novi zabrinjavajući tonovi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online