Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.03.2016.
09:59
Vestionline A

VIDEO: Evo dokaza da Turci sarađuju sa džihadistima

Novinarska ekipa RT dobila je materijal od pripadnika kurdske narodne milicije u kojem se pokazuje povezanost Turske sa Islamskom državom. O tome svedoči priznanje zarobljenog teroriste.

Reuters
Teroristi iz Islamske države blisko sarađivali sa Turcima

Televizija RT prikazala je intervju sa zarobljenim pripadnikom ID-a koji je ispričao kako je kurdska narodna milicija (YPG), oslobodivši jedan od gradova, narušila vezu Turske sa teroristima. Terorista kojeg su zarobili Kurdi predstavio se kao Ahmed, a u Islamskoj državi je  dobio ime Abu Ajub el Ansari, prenosi Sputnjik.

- Dugo smo stajali tamo, čak smo nekad i ulazili u Tursku tim železničkim putem, naravno uz pomoć turske vojske… Saradnja sa specijalnim službama i turskom vojskom je bila na visini. U stvari, ja ne znam o čemu su se oni tamo dogovarili, ali znam da su u pitanju stvari od uzajamne koristi - rekao je Ahmed, govoreći sa novinarima RT.

Terorista je ispričao da je pre nego što je kurdska samoodbrana zauzela Tel Abjad, upravo preko ovog grada za militante ID-a iz Turske dopremana hrana i oprema.

- Naravno u ovom periodu, pre nego što je kurdska radnička partija preuzela kontrolu nad Tel-Abjadom i Slukom, većina stranih militanata su dolazili upravo preko Sluka i Tel-Abjada, odakle su dopremali konzerve sa hranom i različite turske proizvode. To je rađeno javno, niko to nije krio. Ne sve, naravno, ali većina proizvoda namenjenih džihadistima stizala je preko Tel-Abjada. Osim toga, otuda su dolazili alati i mašine koje su prodavali terorističkoj organizaciji turski oficiri - objasnio je Ahmed.

Zarobljeni terorista je potvrdio i nalaze novinarske ekipe RT koji su ukazivali na postojanje nezakonite trgovine nafte između Islamske države i Turske.

- Videli smo turska vozila. Znali smo da civili kupuju naftu, ali u ogromnim količinama. Ne mislim da civilima treba toliko nafte, veoma velike količine i zato smo shvatili da sve to kupuje Turska. Dolazila su turska vozila i pripadnici turskih specijalnih službi. Najviše su se time bavili Turci. Dolazile su velike cisterne sa okruglim rezervoarima, zapremine 1000 ili 2000 litara i prolazile kroz Tel Abjad - ispričao je Ahmed.

Trgovina antikvitetima

Televizija je došla u posed i dokumenta tzv. Ministarstva rudarstva i artifakata Islamske države u kojem je militantima naređeno da pruže pomoć turskom građaninu koji, po svemu sudeći, sakuplja ukradene antikvitete. Primetni su isti simboli na dokumentu i na računima za nelegalnu isporuku nafte.

Najinteresantnije je to što dokument može poslužiti kao dokaz ID trguje antikvitetima, koristeći iste kanale za isporuke kroz koji ide i oružje i hrana. Osim toga, tokom rada na filmu novinarska ekipa je otkrila u tunelu kroz koji su bežali militanti bačene artifakte. 

Pronađena je i stara karta na francuskom jeziku na kojoj su bila označena arheološka nalazišta. Nije isključeno da ona potiče iz kolonijalnih vremena.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online