Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 28.03.2016.
08:55
Vestionline A

"Turske crvene linije"

Opcije koje stoje pred turskim centrima odlučivanja su složene i limitirane, sa neizvesnim posledicama, smatraju stručnjaci.

Reuters
Turski tenkovi spremni za borbu

"Kurdi postali pomoćnici Moskve"

"U fazi u kojoj kurdski problem prolazi kroz jedno od najsloženijih razdoblja unutar Turske, Ankara pokušava da opstruiše napredak oružanih kurdskih frakcija na severu Sirije, dok svoj politički plan na južnoj granici države smatra crvenom linijom iz perspektive nacionalne sigurnosti čiji prelazak ni u kom slučaju nije dozvoljen", smatraju turski analitičari, a prenose agencije.

"Kurdske jedinice narodne odbrane (YPG) izbegavali su direktnu konfrontaciju sa Asadovim snagama. Izgledalo je kao da sprovode prećutni ili tajni dogovor sa sirijskim režimom koji se povlačio iz područja sa pretežno kurdskim stanovništvom, da bi Kurdi zatim preuzimali kontrolu nad tim mestima bez borbe, stavljajući ih pod svoju upravu", tvrde analitičari.

"Kasnije, posle krize koja je nastala zbog obaranja ruske borbene letelice u novembru 2015., Moskva u kurdskim frakcijama pronalazi najboljeg pomoćnika za ostvarivanje dva glavna cilja: podrške Bašaru al Asadu protiv "umerene" opozicije koja se prvenstveno oslanja na Tursku, kao i kažnjavanja Turske presecanjem geografske komunikacije sa frakcijama sirijske opozicije koje će se naći pod opsadom nakon što kurdske snage stegnu obruč oko njih", smatraju stručnjaci.

"Snage YPG-a uspešno obavljaju tu ulogu. Uspeli su da proteraju džihadiste Islamske države iz desetine sela, a zatim su nedavno preuzeli kontrolu i nad strateškim gradom Tal Rifat na periferiji Alepa. Zbog praktičnih rezultata ostvarenih na terenu, Kurdi ostvaruju pravo i na neke ruske bonuse, kao što su naoružavanje i vazdušna podrška", podsećaju analitičari.

"Na kraju, treba ukazati na to da razvoj događaja na severu Sirije za Tursku više ne predstavlja pitanje susedne države sa kojom deli dugu granicu i različite interese, već je to postalo unutrašnje tursko pitanje. Kao prvo, posle optužbi upućenih od Ankare na račun YPG-a - da stoji iza bombaških napada u Ankari koji su odneli živote 28 osoba i na čijoj se meti našao sam centar glavnog grada Turske, Ankare, kao i vladine i vojne institucije. I drugo, zbog rizika kojeg Turska vidi u kurdskom strateškom i vitalnom projektu u Siriji, uključujući i internacionalizaciju kurdskog pitanja", zaključuju analitičari.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.03.2016. 13:52
Previse neresenih problema koja se aktiviraju jedan po jedan od strane onih koji su ih izazvali! Prava podloga za novi veliki rat! Sve su to tempirane bombe koje prete da eksplodiraju u bilo kom trenutku, a tajmer je u rukama zapada! Nadam se da ce i sebe potpaliti barem delom!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online