Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 23.03.2016.
10:50
Vestionline A

Evropa na nogama, Češka izvela vojsku na ulice

Češka je prvi put u istoriji proglasila prvi stepen rizika terorističkih napada, a vlada te zemlje vojskaje odobrila da na ulice izađe i vojska i pomogne policiji u patrolama.

Reuters
Vojska patrolira ulicama Češke (Foto:Ilustracija)

Viši, drugi stepen rizika od terorizma proglasila je u utorak uveče i Slovačka, dok se Poljska, koja je za teroriste po procenama stručnjaka poželjnija meta od Češke i Slovačke zbog aktivnog učešća njenih vojnika u intervenciji u Iraku i Avganistanu, zadovoljila samo pojačanim kontrolama aerodroma, železničkih stanica i trgovinskih centara. 

Na vanrednoj sednici češka vlada u utorak uveče je proglasila prvi stepen rizika od terorističkih napada, koji znači da konkretne pretnje nema, ali postoji opšti rizik zbog situacije u inostranstvu ili međunarodnih aktivnosti Češke.

- Vlada će angažovati i 550 vojnika u aktivnoj službi na rok od najmanje dva meseca - saopštio je nakon sednice premijer Bohuslav Sobotka. 

On je najavio da će pojačanim policijskim patrolama i kontrolama na svim međunarodnim aerodromima, glavnim železničkim stanicama, u praškom metrou, oko dve nuklearne elektrane, nekih ambasada i spomenika pomagati vojnici. Većina vojnika, njih 340, patroliraće zajedno sa policijom u Pragu, a vlada je pozvala Čehe da za sada izbegavaju mesta gde se okuplja i koncentriše veliki broj ljudi. 

U Slovačkoj niži stepen rizika

Susedna Slovačka proglasila je viši, drugi stepen rizika terorističkih napada, koji znači da rizici potencijalno imaju veze sa Slovačkom. Premijer Robert Fico i ministar unutrašnjih poslova Robert Kalinjak saopštili su da su mere bezbednosti, pojačane patrole i kontrole pojačane na isti nivo kao nakon terorističkih napada u Parizu prošle godine. 

U Poljskoj su takođe pojačane mere bezbednosti i Granična straža i policija izvele su pojačanja na aerodrome, železničke stanice, u tržne centre, varšavski metro i sva mesta gde se potencijalno okupljaju veće grupe ljudi. 

Poljska pojačala mere bezbednosti

- U Poljskoj nema terorističke pretnje. Naredio sam komandantima policije i granične straže da pojačaju patrole i kontrole na mestima sa većim grupama ljudi - kazao je poljski ministar unutrašnjih poslova Marijuš Blaščak i dodao da je Poljska, posle terorističkih napada u Briselu, Belgiji ponudila pomoć svojih policajaca i humanitarnu pomoć ukoliko joj bude potrebna.

POVEZANE VESTI

Sreda 23.03.2016. 11:23
Malo ih je poginulo trebalo je to malo više.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online