Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 17.03.2016.
19:15
Vestionline A

Da li će Kurdi biti jedini pobednici u Siriji?

Težnje sirijskih Kurda dugo vremena su bile gušene pod režimom Bašara al Asada i njegovog oca Hafeza, koji je vladao Sirijom od 1970. do 2000. godine. Tokom građanskog rata u ovoj zemlji, oni su od dugo potlačene manjine postali moćna sila, a sada su proglasili i federalnu regiju blizu turske granice.

Reuters
Tokom građanskog rata postali jaka vojna sila: Kurdi

Najveća sirijska manjina, Kurdi obuhvataju oko deset odsto sirijske predratne populacije od 23 miliona ljudi. Uglavnom žive na severoistoku, u malim područjima uz severnu granicu s Turskom i u Alepu, piše Hina, a prenosi Index.hr.

Kurdi su se žalili na to da su im pod Asadovom strankom oduzeta mnoga ljudska prava i da im je kultura potisnuta. Na kurdskim područjima u Siriji izbijali su ograničeni protestii dok nije u martu 2011. počeo prodemokratski ustanak protiv Asada.

U julu 2012. Asadove snage iznenada su se povukle iz većine kurdskih gradova na severu i severoistoku, održavajući ograničenu prisutnost samo u glavnim severoistočnim gradovima Kamišliju i Al Hasakehu.

Partije demokratskog jedinstva (PYD) brzo je preuzela kontrolu i formirala miliciju Jedinica narodne zaštite (YPG) za obranu tih područja. Od oktobra 2014. YPG je imao jaku podršku vazdušnih snaga koalicije pod vođstvom SAD-a što im je omogućilo da istisnu militante Islamske države iz Kobanea. Zauzimanjem tog grada ojačao je moral i status YPG-a, kao velike sile u borbi protiv ID.

Za PYD i YPG smatra se da su blisko povezani s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koja vodi gerilski rat protiv Turske, a EU i SAD su je proglasile terorističkom organizacijom.

Međutim mnogi Kurdi umesto toga podržavaju različite frakcije Kurdske demokratske stranke Sirije (KDPS) bliske predsedniku Masudu Barzaniju u iračkoj autonomnoj kurdskoj regiji.

KDPS i njegovi saveznici osnovali su kurdsko nacionalno veće, koje sarađuje s glavnom sirijskom opoziconom grupom, Nacionalnom koalicijom. Oni optužuju PYD da monopolizuju vlast u područjima pod nadzorom Kurda i tlače opoziciju.

Mera koju su PYD i njegovi saveznici doneli u četvrtak korak je prema potpunoj autonomiji u toj regiji. Naime, Kurdi su proglasili federalnu regiju na severu Sirije, saopštili su zvaničnici, a prenosi AFP. Proglašavanje federalnog regiona je objavljeno na kraju kurdske konferencije koja se u četvrtak završila u gradu Rmeilan na severu zemlje.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online