Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 12.03.2016.
08:30
D. Lukić - Vesti A

Bitka za Britaniju (4): Pljačka rasturenih država

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, Lio Štraus, američki specijalista za "političku filozofiju", okupio je oko sebe studente od kojih je većina kasnije zauzimala visoke položaje u američkom Ministarstvu odbrane.

Persijski zaliv: Američki marinci zabasali u iranske teritorijalne vode

Posledica njegovog doktrinarnog delovanja bila je upravo "teorija haosa" koju je Bela kuća kasnije zamenila terminom "konstruktivnog haosa".

Istina, ni Štraus, ni Pentagon, nisu javno reklamirali "teoriju" koju su u praksi primenjivali kao aveniju američkog spoljnog intervencionizma. Načelo ove strateške doktrine haosa u američkoj hegemonoj praksi značilo je pre svega - pljačkanje nacionalnih resursa ciljane države na duži period, a da ta pljačka nije uvek morala da bude brutalna vojna okupacija, nego (često) faktičko, latentno rasturanje zemlje. Formula je bila prosta: bez države, nema vojske, a ako nema vojske - nema ni rizika od poraza...

Iluzija slobode

U sumi, strateški cilj američkog vojnog intervencionizma i alijanse (EU) koju Amerika kontroliše, jeste - prvenstveno i ekskluzivno - destrukcija suverene države.

Ovakav koncept prilično je nelagodan i nesaglasan sa evropskim narativom i istorijskim duhom koji je Tomas Hobs razvijao u njegovom klasičnom "Levijatanu", a kaže kako nekada bude neophodno da, pod "određenim okolnostima, pacijenti uživaju izvesnu meru slobode odlučivanja", pa čak i da se "prihvati u naručje i diktatorska država kako bi se poštedela haosa".

Američki koncept te "slobode" u sferi "dirigovanog haosa" dozvoljavao je iluziju slobode državama podvrgnutim tretmanu, na isti način kako se sloboda robova meri dužinom lanaca.

Ginuli milioni ljudi

Ratovi u Avganistanu i Iraku, da se ne pominje cela serija drugih vojnih intervencija, već su prouzrokovali stradanje četiri miliona ljudi! I oba su u Savetu bezbednosti UN predstavljani kao legitimne intervencije u "samoodbrani" i "zaštiti civila", mada je danas istorijska istina da su oba rata bila isplanirana davno pre islamističkog udara na Njujork i Pentagon, koji je iskorišćen kao "casus belli"(lat. povod za rat) za "rat protiv terora" i "demokratizaciju" širokog područja Bliskog istoka. Primenu tog dirigovanog haosa danas gledamo u Siriji, pre nje u Iraku, u terorisanju Irana...

Propali projekat

Kada Džon Fridman, bivši američki visoki obaveštajni funkcioner i osnivač edicije "Geopolitička budućnost", kaže da je EU "propao projekat", ovo nam sugeriše, ako ništa, da i u Vašingtonu ne veruju više da je Brisel koristan pratilac u primeni američke doktrine dirigovanog haosa.
 

U celom ovom projektu izvođenja haosa, Evropska unija je na ovaj ili onaj način bila pratilac ili pak direktni učesnik američkog geostrateškog projekta. Ovaj vazalski odnos EU prema Americi je kompleksan fenomen, pun ugrađenih kontradikcija.

SUTRA - Bitka za Britaniju (5): Kriza EU "davi" NATO

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online