Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 08.03.2016.
15:14
Vestionline A

"Cenkanjem sa Turskom, EU je sahranila humanost"

U cenkanju oko izbeglica, Evropska unija upustila se u prljave poslove sa Turskom - u kojoj ne može da bude govora o pravnoj državi. Unija je zaboravila i na humanost i na vrednosti, poručuju nemački mediji.

Reuters
Akcija spasavanja migranata

"Evropu što pre hermetički zatvoriti"

Nekoliko dana pred izbore u tri nemačke savezne pokrajine, Angeli Merkel bile su preko potrebne dobre vesti. Pošto izbeglička kriza nije okončana, ona je morala da se pohvali bar nekim napretkom, pa sada ponudu Turske o preuzimanju ilegalnih izbeglica prodaje kao "veliki uspeh". 

I ovaj put su istočnoevropske zemlje počele raspravu jer smatraju da su ih Nemci doveli u nezgodnu situaciju. Mađarska se ponovo buni zbog seobe Sirijaca u Evropu i Budimpešta ne odustaje od svoje borbe protiv "stranog".

"U Turskom predlogu nedostaje datum početka preuzimanja svih novih izbeglica koje su u Evropu stigle preko Grčke. Naravno da je nekim zemljama-članicama cena zato bila previsoka. Još tri milijarde za sirijske izbeglice koje žive u Turskoj? Ukidanje viza već za tri meseca? Ubrzanje pregovora o pristupu? Svakom od tih predloga ima ponešto da se zameri. Pritom se svi slažu da Evropu treba što pre hermetički zatvoriti kako ne bi dolazile nove izbeglice. Ali, Austrija i balkanske zemlje smatraju da je zatvaranje granice sa Makedonijom oprobano sredstvo - ono funkcioniše i bez pravljenja daljih ustupaka Turskoj", tvrde nemači listovi.

"Na samitu je izostala debata o tome kako uopšte može da se trguje sa Turskom kada se tamo provokativno ukida sloboda štampe. Zbog toga je zapravo trebalo odmah prekinuti pregovore... osim tako taj kriterijum nije na brzinu odstranjen iz kataloga temeljnih vrednosti EU. A to ne bi bilo čudno, jer je EU veoma stalo do dila koji će joj skinuti s vrata nove izbeglice", smatraju nemački mediji.

"Isto tako brzo i temeljno je sahranjena i humanost. Ni reči o tome šta će da bude sa očajnim ljudima koji su ostali zaglavljeni u Idomeniju. Ni reči o tome da je Turska vrlo ograničeno podobna kao sigurna treća zemlja; da ona nije pravna država, kao što je upravo ponovo i dokazala", zaključuju nemački listovi.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.03.2016. 16:15
Kamo li divne srece da su ovi u camcu - najbitniji predstavnici skupstine Srbije, jos bolje i da je pretrpan.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online