Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Četvrtak 03.03.2016.
08:41
Vestionline A

Puškov: U Siriji se odlučuje svetski poredak

Šef Spoljnopolitičkog odbora ruske Dume Aleksej Puškov ocenio je da se u Siriji odlučuje o svetskom poretku i da se ne radi samo o lokalnom konfliktu. - SAD znaju da gube na imidžu nezaobilazne nacije ako dožive neuspeh u Siriji, i toga je već mesecima svestan i državni sekretar Džon Keri - kazao je Puškov.

Reuters
Puškov: Odluka o svetskom poretku u Siriji

Puškov je istakao da je Rusija danas, pored SAD i Kine, jedna od tri svetske sile, koja nezavisno može donositi odluke na globalnom nivou i naglašava da je zvanična Moskva, kao svestska sila, u Siriji intervenisala preuzimajući odgovornost za stanje u svetu.

On za bečki dnevnik "Prese" kaže i da Rusija neće upućivati kopnene snage u Siriju i da je cilj njenog angazovanja da podrži sirijsku vojsku i sve one koji se bore protiv Islamske države.

- Mi podržavamo Bašara al Asada jer je on još uvek legitimni predsednik Sirije i uz izuzetak Kurda, jedina snaga u toj zemlji koja se na kopnu bori protiv Islamske države" - naglasio je on i negirao da Rusija zapadu u Siriji želi da održi lekciju.

SAD potpuno uništile Bliski istok

Reuters

- Međutim mi ne vidimo razlog da se držimo po strani kada su SAD u poslednje dve decenije, u kojoj su imale monopol na rešenju problema na Bliskom istoku, region kompletno uništile - kazao je on.

Puškov smatra da na Bliskom istoku ne postoji vakuum koji su napravile SAD, već da se radi o katastrofi.

- Zapadni analitičari koriste pojam vakuuma, i to je je samo ljubazni način da se kaže da su Amerikanci doživeli potpuni neuspeh. Libija, Irak, Sirija, Jemen - SAD nisu ništa postigle osim haosa - uveren je on.

Puškov je istakao da je Rusija odgovorna i za bezbednost svojih saveznika u Centralnoj Aziji - u Kazahstanu, Tadžikistanu ili Kirgiziji. 

- To je naše ranjivo predvorje, kojem preti Islamska država. Vreme je da neko uspostavi red na Bliskom istoku - dodao je on i dodao da je poredak u Siriji "neko drugi razorio", podsetivši da SAD žele da svrgnu sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Obama podržava islamiste

Reuters

- Kada je američki predsednik Barak Obama 2012. spoznao da puč protiv Asada, koji je pripremao, neće uspeti, on je počeo zajedno sa Turskom, Katarom i Saudijskom Arabijom da podržava radikalne islamističke grupe. Mi smo u Siriji intervenisali kada od SAD ciljano rešenje nije funkcionisalo. Siriji je potrebno političko rešenje - poručuje Puškov.

On je istakao da Asada podržava veliki deo sirijskog stanovništva i da političko rešenje ne može biti zasnovano na njegovom svrgavanju, već na pregovorima vlade i opozicije.

Tek je, kako je dodao, vojna akcija Rusije u Siriji uspostavila ravnotežu i omogućila političko rešenje i bez Rusije, uveren je on, sada u Siriji ne bi bilo primirja, pregovora, i Islamska država i Al Nusra bi sada između sebe delile Damask.

Slabljenje ili uništavanje Islamske države donosi i veću bezbednost Rusiji, ali ako ta teroristička organizacija ojača to je onda veća opasnost po Rusiju, upozorio je on.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 03.03.2016. 09:04
Русијо спаси свет од катастрофе у коју жели да га гурне америка. Паметни део америке полако схвата да је Русија та која штити планету.
Četvrtak 03.03.2016. 10:40
Kratko, jasno, odlučno i istinito.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online