Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 23.02.2016.
00:13
I. Kozarski - Vesti A

Džihadisti presekli koridor ka Alepu

Islamska država prešla je u kontraofanzivu južno od Alepa. Teroristi su zauzeli Rasm en Nafal i nekoliko sela na jedinom putu oko sedamdeset kilometara dugačkog koridora kojim se snabdevaju sirijske trupe oko Alepa, ali su zaustavljeni i izloženi masovnom udaru ruskih aviona.

Reuters
Proboj: Teroristi Islamske države

Sirijci su uputili značajna pojačanja u taj rejon uključujući oklopne jedinice iako su neki delovi puta pod artiljerijskom vatrom terorista.

Ovo nije prvi put da teroristi prekidaju pustinjski koridor k Alepu, ali nikada se nije dogodila ofanziva ovako velikih razmera. Sada su iznenadnim napadom samoubica u kamionima natovarenim eksplozivom uneli pometnju među branioce nekoliko sela koje su potom na juriš zauzeli. Sirijske jedinice uspele su u ponedeljak ujutro da se konsoliduju i pređu u napad, pa su do podneva povratili selo Tel Hamam.

Situacija u celom rejonu nejasna je i prate je oprečne informacije. Ipak, desetak kilometara puta neupotrebljivo je za snabdevanje Alepa i oslobođenje te životno važne deonice zahteva pojačanja, pa će odložiti planirane operacije vojske.

Islamska država bila je prinuđena da preduzme kontraofanzivu oko Alepa posle serije poraza kako bi povratila inicijativu. Vojska je istočno od grada u subotu potuno opkolila krupnu jedinicu Islamske države. Od nekoliko hiljada terorista u kotlu je ostalo oko 800 živih koji su poraženi za dva dana. Samo nekoliko njih raznelo se eksplozivom prilikom nailaska vojske, ali bez posebnih rezultata.

Na tom području oslobođena je i Termoelektrana. Vojska se time oprezno bavila nekoliko dana kako bi sprečila da je teroristi unište, pa su vlasti najavile da će već kroz nekoliko dana obnoviti snabdevanje Alepa.

Oslobođenjem istočnog dela provincije Alepo vojska je na tom pravcu potpuno obezbedila puteve snabdevanja za buduće udare i skratila ih sa 90 na 15 kilometara. Sirijska Armija sada je u prilici da bira pravac nastupanja prema Eufratu i Kurdima koji ih već čekaju sa te strane reke, a što bi preseklo put šverca nafte i oružja od Turske do središta Islamske države i njihove sirijske prestonice Rake.

Poziv na predaju

Na zapadnom kraju sirije vojska je nastavila prodor kroz planine ka Džišr al Šuguru, odakle je planiran napad na grad i provinciju Idleb. Avioni su iznad Džišr al Šugura izbacili letke i kojima pozivaju teroriste na predaju kako bi izbegli uništenje poput onog u provinciji Latakija.

Auto-put duž turske granice duži je, ali osim Al Baba i Menbidža nema većih gradova i uporišta terorista, dok je krajolik ravan i ne pruža teroristima zaštitu od ruskih i sirijskih aviona. Direktno na Eufrat vodi kraći put, ali se na njemu nalazi Der Hafer, glavno uporište terorista u oblasti. Raniji pokušaji udara na Deir Hafer doveli su do ozbiljnih gubitaka i možda je presudna bila uloga ruskih vojnih savetnika kada je planirano opkoljavanje i uništenje terorista u Istočnom Alepu.

POVEZANE VESTI

Utorak 23.02.2016. 01:22
PosIednji prdac ID oko AIepa.....................................
Utorak 23.02.2016. 00:18
Napalm bre kad vam kazem - samoubice se ne plase bombi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online