Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 07.02.2016.
15:48
Guardian com, Vestionline A

Psi rata: Koliko platiš, toliko ubijam!

Britanski "Gardijan" navodi da novi izveštaj o plaćenicima u svetu otkriva kako su privatne vojske promenile načine ratovanja i kako je ratovanje promenilo njih.

Reuters
Psi rata: Kada si plaćenik, ne možeš da pozoveš pomoć

Kada ste vojnik i pucate u isto vreme kada i nekoliko drugih vojnika pored vas, ne znate da li je vaš metak bio taj koji je nekoga ubio.

- Ja radije ne želim da znam - kaže Stiven Frajdej, koji je proveo 12 godina u britanskoj vojsci pre nego što je 2008. postao plaćenik angažovan u Iraku i Avganistanu.

Prvi put kada je upucao nekoga, a bio svestan toga, bilo je kada je postao plaćenik.

- Vatreni obračuni bili su mnogo bliskiji, mnogo ličniji - navodi on.

Bilo je i mnogo opasnije. Kao vojnik, jednom prilikom je u Bagdadu bio sedam sati pod neprijateljskom vatrom, a kao plaćeniku mu je, kaže, bilo još teže.

- Kada si u vojsci, vojska stoji iza tebe. Kada si plaćenik, ne možeš da pozoveš pomoć - objašnjava Frajdej i navodi da je njegova plaćenička jedinica 2009. u periodu od oko tri meseca bukvalno gubila ljude svakog drugog-trećeg dana.

Novinar "Gardijana" sreo se sa Frajdejom u njegovoj maloj radnji, koju je otvorio kada je napustio plaćenički posao 2014.

Reuters
Plaćeni da ubijaju

Američki plaćenici se ponašali šokantno

Iako je građen kao tenk, prekriven tetovažama i grubog glasa, deluje neočekivano blago prema novinaru. Kaže da postoje značajne razlike između njega i stereotipa o plaćeniku. Navodi da se trudio da se integriše u lokalnu zajednicu i da je ostao u kontaktu s iračkim i avganistanskim "kolegama" sa kojima je ratovao.

Tvrdi da su se američki plaćenici ponašali posebno šokantno i da on nije poput njih. Ipak, priznaje da mu to i dalje ne daje za pravo da "morališe", pošto je sve radio za novac i korporaciju koja ga je plaćala.

Humanitarna organizacija "Vor on vont" protekle nedelje je objavila izveštaj u kojem ističe da britanske firme dominiraju u ogromnoj industriji privatnih vojski i obezbeđenja, čija je vrednost procenjena između 100 i 400 milijardi dolara na godišnjem nivou. Ovaj sektor je napredovao nakon invazije na Irak, a mnoge današnje velike kompanije vode bivši vojni zapovednici.

Psi rata ratuju od Nigerije do Jemena

Jezik kojim se služe ove firme je krajnje korporativan, a po potrebi menjaju i ime. Tako je "Blekvoter", privatna američka vojna korporacija čiji su pripadnici u septembru 2007. ubili 17 i ranili 20 iračkih civila, dva puta je menjala ime.

Iako je britanska vlast javno saopštila da ne želi da se meša u rad plaćeničkih kompanija, švajcarska je zabranila bilo kojoj firmi iz ovog sektora sa sedištem u Švajcarskoj da učestvuje u sukobima.

Džon Hilari, izvršni direktor "Vor on vonta", kaže da se sada u Jemenu nalazi na stotine kolumbijskih plaćenika koji se bore na strani saudijske vojske, dok južnoafrički "psi rata" iz ere aparhejda trenutno ratuju protiv Boko Harama u Nigeriji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online