Petak 24. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.12.2015.
08:38
Z. Mirković, N. Popović - Vesti A

Trgovi pusti za Novu godinu?

Evropske prestonice žive u strahu od napada terorista tokom novogodišnjih praznika, a najkonkretnije upozorenje policije stiglo je iz Beča, koja se poziva na neimenovanu "prijateljsku" obaveštajnu službu. Napadi bi, kako se navodi, uključivali eksploziv ili puške, a mogli bi da se dese između katoličkog Božića i Nove godine. Navode se čak i imena nekoliko mogućih napadača, ali istraga bečke policije nije donela konkretne rezultate.

Reuters
Budnost na svakom koraku: Antiteroristička akcija nemačkih specijalaca

U odgovoru na moguće terorističke pretnje, bečka i druge policije u Evropi su pojačale sigurnosne mere većim policijskim osmatranjem i nadzorom javnih mesta, posebno na ključnim mestima i prometnim ulicama i trgovima. Mere opreza uključuju temeljne sigurnosne provere, brze akcije u hitnim slučajevima i povećanje pažnje u slučaju pronalaženja praznih kofera i torbi.

Zbog opasnosti od terorizma, glavni grad Austrije mogao bi ove godine ostati čak i bez tradicionalne Novogodišnje trase, najvećeg dočeka Nove godine pod vedrim nebom, koji svake godine u centralnim ulicama grada okupi i do 700.000 Bečlija i turista.

- Još uvek nema konkretne pretnje, ali se ne isključuje u potpunosti otkazivanja Novogodišnje trase - rekao je bečkom dnevniku "Esterajh" portparol policije Patrik Majerhofer.

Portparol policije Kristof Pelcl izjavio je da ne postoji nikakva konkretna opasnost kad je reč "o mestu ili vremenu" eventualnog napada, kao i da ne postoji razlog za otkazivanje planiranih manifestacija. Ipak, policija će sprovoditi intenzivnije kontrole osoba, a posebna pažnja obratiće se na stvari u kojima bi mogao biti transportovan eksploziv.

Policija je upozorila i predstavnike grada Beča, gradskog prevoza, austrijskih železnica, kao i hitne pomoći i vatrogasaca povodom predstojeće proslave Nove godine.

Pored Beča, u stepen povećane pripravnosti stavljene su snage u pokrajinama Donja Austrija, Štajerska i Burgenland.
- Ako dođe do napada, sve snage bi mogle brzo biti preusmerene na Beč - objasnio je Pelcl ovu meru.

Upozorenje na moguće terostičke napade u vreme proslave Nove godine (Silvester), koje je došlo iz austrijske prestonice, u Nemačkoj je shvaćeno krajnje ozbiljno. To za nemački dnevnik "Bild" potvrdio je predsednik nemačkog policijskog sindikata Rajner Vent.

Srbiji trenutno niko ne preti

Momir Stojanović, predsednik Odbora za bezbednost u republičkoj Skupštini, kaže da Srbiji trenutno ne prete teroristički napadi i da građani i gosti koji dolaze u dane novogodišnjih i božićnih praznika mogu da se osećaju sigurno.
- Prema podacima kojima raspolažu službe bezbednosti, našoj zemlji trenutno ne preti nikakva potencijalna teroristička aktivnost. Novogodišnji skupovi su pravovremeno prijavljeni i za njih nadležni preventivno preduzimaju mere bezbednosti, tako da građani mogu da se osećaju sigurno i bezbedno - izjavio je za "Vesti" Stojanović.

- Naše službe sigurnosti su te informacije shvatile veoma ozbiljno. Situacija se prati iz sata u sat, a podatke koji pristižu s terena analizira zajednički antiteroristički tim koji deluje u Berlinu (GTAZ) - ističe Vent i dodaje:

- Nakon poslednjih napada u Parizu, policija je u Nemačkoj preduzela niz vidljivih i nevidljivih mere kako bi se osigurala od terorističkih napada. To vredi i za sve velike najavljene događaje tokom proslave Nove godine. Policija radi sve što je u našoj moći da spreči tragediju koja se dogodila u Parizu - kaže Vent.

U te mere spadaju između ostalog i povećan broj patrola u civilu, kao i uniformisanih policajaca naoružanih dugim cevima koji će biti raspoređeni na ulice nemačkih gradova.

- Pretnja je ozbiljna, pogotovo zbog simbolike proslave Nove godine koja se u mnogim gradovima Evrope obeležava velikim masovnim okupljanjima na centralnim trgovima. Ipak, nema mesta panici. Smatram da sigurnosne službe ipak situaciju drže pod kontrolom - kazao je za nemačke medije Štefan Majer, portparol za štampu frakcije strane CDU u Bundestagu.

U Parizu bez vatrometa

Novogodišnji doček na pariskim bulevarima i najpoznatijoj aveniji na svetu Jelisejskim poljima biće organizovan bez vatrometa i pod pojačanim merama bezbednosti, najavile su pariske vlasti. Odluka pariske policije i Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske je usledila nakon višednevnog razmatranja situacije zbog vanredne situacije koja je u ovoj zemlji proglašena nakon koordinisanih terorističkih napada na nekoliko lokacija u Parizu.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online