Utorak 14. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 14.12.2015.
22:52
B. Božin - Vesti A

Generacije sa dva srca

Raditi par godina u Nemačkoj, uštedeti novac za zidanje kuće i vratiti se - to je u početku bio plan mnogih Italijana, Grka, Španaca, Turaka, Portugalaca ili Jugoslovena.

Jovana Stanković, Velibor Dobrić, Vera Perović, Gordana Milanović-Kovačević i Marko Milanović sa predstavnikom Ambasade Srbije Borivojem Šuputom

Međutim, u nekom trenutku su od "gastarbajtera" postali samo nemački građani, rekla je kancelarka Angela Merkel povodom 60-godišnjice od prvog sporazuma o razmeni radne snage, potpisanog 20. decembra 1955. sa Italijom.

- Od sveg srca vam hvala na svemu što ste uradili i radite za našu zemlju - obratila se Merkelova gostima u Kancleramtu.

- Vi ste ne samo pomogli Nemačkoj u njenom privrednom čudu, nego ste ga i sami izgradili - dodala je ona.

Rad je, kako je rekla, ostao najbolja integraciona forma koja može da se zamisli. Pritom nije bilo jednostavno srasti u nemačko društvo. Gastarbajteri su bili "bačeni u hladnu vodu", kako je rekla, često bez porodica, u spartanskim smeštajima, i trebalo je da se dokažu pred kolegama. Ona je ocenila to kao ogroman uspeh, a za sledećih 60 godina je poželela da se integracija shvati kao obogaćenje, kao dvosmerna stvar, koja zahteva otvoreno društvo koje prihvata migrante, kao i otvorenost onih koji žele da budu prihvaćeni.

Idejna greška

Državna ministarka za integraciju Ajdan Ozoguz upozorila je da se ne smeju ponoviti greške učinjene prema gastarbajterima.

- Jedan od najvećih propusta posleratne istorije bio je taj što se nije ulagalo u jezičke i integracione kurseve - rekla je Ozoguz, i sama dete turskih gastarbajtera iz Hamburga.
Malo je poznato da se od 14 miliona njih 11 miliona vratilo u svoje domovine, ali su mnogi i ostali.

Grupni portret Petrović: Snežana, Svetozar, Dragan i Radmila


- Osnovna idejna greška je bila da će se ljudi vratiti. To se ne sme ponoviti sa izbeglicama - kazala je ministarka za integraciju.

- Danas mora da bude jasno da poreklo nije sudbina, posebno ne u trećoj i četvrtoj generaciji.

Među srpskim gastarbajterima koji su došli i ostali sve do danas su i Vera Perović, Radmila Petrović i Velibor Dobrić. U pratnji dece i unuka na proslavi prisetili su se svojih početaka u Nemačkoj. Svi troje su bili složni u tome da je, kada su došla deca, postalo jasno da ne žele da se vrate u domovinu, a kako su bili lepo primljeni na poslu i lepo mogli da zarade i žive - ostanak im je utoliko lakše pao.

- Tek kada je pao zid, istočni Nemci su počeli da nas gledaju nekako sa visine i da prave probleme - priseća se Dobrić.

Oni su saglasni s tim da je najveći problem bio nedostatak organizovanih kurseva nemačkog jezika u ono vreme, zbog čega stara generacija mahom nije dobro integrisana.

Verina kćerka Gordana Milanović-Kovačević kao predstavnik druge generacije migranata, međutim, sebe vidi kao "integrisanu i ravnopravnu Srpkinju sa nemačkim pasošem". Ona misli da greške napravljene kod prve generacije ne mogu da se koriguju u odnosu na aktuelnu situaciju sa izbeglicama, jer je to "mešanje baba i žaba". Takođe je prokomentarisala da neko novo MI, koje se potenciralo u govorima domaćina, ne zavisi samo od migranata, nego u prvom redu od Nemaca i zapitala "koliko su Pegida i slični desničarski pokreti spremni na to zajedničko MI".

Nešto između

Radmilin sin Svetozar Petrović smatra da je njemu bilo mnogo lakše nego njegovim roditeljima i da će svakoj sledećoj generaciji biti sve lakše.

- Mislim da to zavisi od okoline i društva u kom se nalazite. Lično nisam imao nikakvih problema kao dete migranata, ali znam da su neki na radnom mestu imali zategnutu situaciju i da postoji izvesna vrsta netrpeljivosti zato što je kolega stranac. Ipak, ovde živimo 50 i više godina i sada su se izrodile nove generacije koje će ostati, tako da u našim srpskim glavama moramo da se pomirimo sa tim da se ni mi, a ni oni, nećemo vratiti nazad.

Predstavnici treće generacije - Marko Milanović, dr Jovana Stanković i Predrag Petrović - misle na način mlade migrantkinje iz prikazanog filma, koja je izjavila da ima dva srca.

- Rekla bih da i ja imam dva srca, ali mi je trenutno srpsko srce malo veće, jer sam studirala u Beogradu i sad, kad sam se vratila, primećujem veliku razliku između Beograda i Berlina. Imam osećaj da je ovde sve hladnije, a tamo mi je nekako toplija atmosfera. Ipak, ovde sam odrasla i osećam se kao kod kuće - rekla je Jovana.

Predrag kaže da nije ni "sto posto Nemac, ali ni sto posto Srbin - već negde između". S obzirom na to da trenutno živi u Bangkoku, to pitanje je za njega postalo irelevantno. On smatra da neko "novo MI" o kojem se priča još nije zaživelo:

Od Kube do Vijetnama

U decembru 1955. godine je Nemačka sklopila prvi ugovor o dolasku radne snage sa Italijom, a usledili su sporazumi sa Grčkom i Španijom (1960), Turskom (1961), Marokom (1963), Portugalom (1964), Tunisom (1965) i Jugoslavijom (1968). U DDR-u su radnici po ugovoru dolazili od 60-ih iz Poljske, Mađarske, kasnije iz Vijetnama, Kube, Angole ili Mozambika. Zbog naftne krize 1973. godine je stopiran dalji priliv radne snage.

- Nemci koji te ne poznaju su skeptični i čim čuju ime, pitaju odakle si - kaže on.

Marko je uvek mislio za sebe da je Berlinac i da živi u Evropi, ali pošto je uvideo da Evropa nije ono što je obećala, malo je razočaran:

- Imam i ja ta dva srca, ali pitanje je kako se čovek oseća. Tamo gde imaš najviše prijatelja, tamo se najbolje osećaš - tamo si kod kuće i tu je domovina!

Zabava posle diskusije

Svečani program je obuhvatao filmsku retrospektivu od dolaska gastarbajtera do treće generacije, podijum-diskusiju na temu "Šta je to novo MI?" u kojoj su učestvovali ministarka Ajdan Ozoguz, sociolog prof. Najka Forutan, književnica Jagoda Marinić i Đovani Poliče, predsedavajući Kulturnog saveta. U zabavnom delu nastupili su komičar Kaja Janar i pevačica i autor Bahar Kizil.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online