Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 11.12.2015.
06:00
B. Božin - Vesti A

Nemačka: Umesto Rusiji, naškodili sebi

Neposredno pre posete specijalnog američkog emisara, koji ima zadatak da ubedi EU države u neophodnost produženja sankcija Rusiji, nemačka privreda je dala znak za uzbunu. Na auto-industriju i poljoprivredu sankcije deluju već sada pogubno, a njihovo produžavanje bi situaciju još više pogoršalo, piše "Dojče virtšafts nahrihten".

Reuters
Trpe auto-koncerni: Pogon Folksvagena u Volfzburgu

Poslovi Daks-koncerna sa Rusijom su narušeni, ali i druge firme i branše iznose poražavajuće brojke. Prodaja nemačkih automobila u Rusiji je zbog loše privredne situacije i zapadnih sankcija u novembru pala za 43 odsto. Trgovci su imali 131.572 prodata vozila, skoro 98.000 manje nego godinu dana ranije, saopšteno je iz udruženja auto-branše AEB.

Tako žestok pad nije zabeležen ni u jednom drugom mesecu ove godine. Prodaja u novembru je prošle godine bila izuzetno velika jer su Rusi zbog tadašnjeg pada rublje svoj novac brzo investirali u auta. U prvih 11 meseci ove godine, prema podacima AEB-a, prodaja od 1,5 miliona vozila je za 34,5 odsto manja u odnosu na prethodnu godinu.

Rusija se ne tako davno sa stopama rasta od više od 10 odsto ubrajala u bum-tržište za proizvođače automobila. Ali, onda je krenuo pad cena nafte, što je otežalo poziciju Rusije kao izvoznika energenata. Uz to su došle sankcije protiv Rusije zbog ukrajinske krize. Zbog toga su koncerni kao Folksvagen, Tojota i Ford smanjili svoju produkciju u Rusiji, a Opel se povukao iz zemlje i zatvorio pogon u Sankt Peterburgu sa oko 2000 zaposlenih.

Gubici na sve strane

Pored nekad neprikosnovene nemačke automobilske industrije, zbog ovakvog razvoja situacije zabrinuti su i oni koji žive od poljoprivrede.

Posle drastičnog pogoršanja situacije u 2014/2015, za oko 280.000 poljoprivrednih gazdinstava preti nastavak sunovrata. U proseku je zarada po domaćinstvu pala za 35 odsto na 43.000 evra, saopštio je predsednik DBV Joahim Rukvid:

- Postoje indicije da će se taj trend nastaviti i tokom tekuće privredne godine.

On je pozvao nemačku vladu da se založi za ukidanje ruskog embarga na poljoprivredne proizvode jer se gubici izazvani time već sada procenjuju na milijardu evra godišnje.

Pored eko-farmera i vinogradara, i sve druge forme poslovanja i regije su zabrinute zbog retrogradnog trenda. Najveću štetu trpe mlekari zbog pada prodaje od 44 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Za lošu situaciju je, po mišljenju Rukvida, pored poljoprivrednog embarga nametnutog od strane Rusije, takođe zaslužan i pad cena poljoprivrednih proizvoda. Razlog za to je pritisak iz sektora hrane u zemlji i oslabljena potražnja za mesnim i mlečnim proizvodima u inostranstvu zbog slabe privrede zemalja u razvoju.

Međutim, i pored toga je cena hrane u Nemačkoj nedavno ponovo porasla. Rukvid je kritikovao ponašanje nemačkih trgovinskih lanaca prilikom kupovine voća, povrća, mesa i mleka kroz "nekonkurentni dogovor o cenama". Antimonopolsko pravo postaje "tup mač" kada se u trgovini dozvoljavaju dalje fuzije, koje onda vrše dodatni pritisak na poljoprivrednike. Najveći potencijal je, po njemu u izvozu, pre svega u Japan i jugoistočnu Aziju .

POVEZANE VESTI

Petak 11.12.2015. 07:41
švabe nikako da shvate da je sledeća ekonomija koja je na udaru amerike da bude uništena upravo njihova,i da im je Rusija oduvek bila najbolji strateški partner
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online