Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 23.11.2015.
12:15
Tanjug A

Baltičke zemlje u strahu: Šta ako se Zapad okrene Rusiji?

Nekoliko istočnoevropskih zemalja sve je zabrinutije da bi Zapad mogao da "okrene leđa" Ukrajini u zamenu za rusku podršku u Siriji, pošto Pariz, Moskva i Vašington razvijaju sve jače veze u zajedničkoj borbi protiv Islamske države.

Reuters
Posle prisajedinjenja Krima, "baltički trio" u strahu od Moskve i njenih teritorijalnih ambicija

Tri baltičke zemlje koje su do 1991. bile u sastavu Sovjetskog saveza - Estonija, Letonija i Litvanija - posebno je uplašilo prisajedinjenje Krima od strane Rusije prošle godine i brinu ih teritorijalne ambicije Rusije, prenela je agencija AFP.

Zajedno sa Poljskom, taj "baltički trio" zagovara krajnju čvrstinu prema zvaničnom Kremlju, a oni takođe strahuju da bi konflikti u Ukrajini i Siriji mogli da prestanu da se posmatraju odvojeno.

- To su različite krize i ne smemo ih povezivati, one se moraju razmatrati odvojeno - izjavio je za AFP šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus i dodao: "Neprihvatljivo je govoriti o nekoj trgovini, ustupcima ili sferama interesovanja."

Francuski predsednik Fransoa Oland je ove nedelje pozvao na uspostavljanje široke koalicije protiv ID , a Rusija je u prošli četvrtak saopštila da bi bila spremna da sarađuje sa tom koalicijom, pod uslovom da njene članice poštuju suverenitet Sirije.

Baltik neće sa Rusima

Takva saradnja ne bi preterano obradovala baltičke zemlje. "Litvanija neće učestvovati u bilo kakvoj novoj koaliciji u kojoj će učestvovati ili bi želela da učestvuje Rusija", izjavila je predsednica Litvanije Dalija Gribauskaite.

- Rusija i dan danas okupira teritoriju jedne zemlje i vodi rat u dve zemlje, Ukrajini i Gruziji - istakla je ona u petak, nakon sastanka sa svojim baltičkim kolegama u odmaralištu Palanga na zapadu Litvanije.

Letonsko Ministarstvo spoljnih poslova je u petak saopštilo da bi "baltičke zemlje trebalo stalno da podsećaju svet na ilegalnu aneksiju Krima. Borba protiv terorizma i razrešenje konflikta u Siriji ne bi trebalo da se dogode na štetu Ukrajine".

I Poljska uzdržana

Članovi nove konzervativne vlade Poljske su se za sada uzdržali od komentara, iako se o temi saradnje Zapada sa Rusijom naširoko govori u medijima.

- Potreba da se reši problem ID ne bi trebalo da promeni našu poziciju prema Rusiji - izjavio je poslanik poljske opozicione Civilne platforme Marcin Kjervinjski.

- Iako zvanično nije predloženo, Moskva se nada da bi, ako koalicija protiv IS ugleda svetlost dana, pritisak po pitanju Ukrajine mogao da popusti i da bi jedan broj zemalja mogao da kaže "pošto se borimo zajedno, sankcije ne treba obnoviti" - ocenio je za AFP poljski analitičar Vojćeh Lorenž.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 23.11.2015. 12:25
opa!pune gaćće,ha faššistički isprrdci!
Ponedeljak 23.11.2015. 13:17
Ko uopšte išta pita ove baltičke zemlje ? Dobili ste samostalnost i odmah otišli u krilo prevrtljivom zapadu, koji gleda samo vlastiti interes ! Ako budete novčić za mijenjanje..., ko vam je kriv da zauzimate neke čvrste i ratoborne stavove !
Ponedeljak 23.11.2015. 13:55
Iskoristili su ih kao marvu. Kad marva nije više korisna ljudi se marve rešavaju. Ili ih unište i zakopaju ili ih daju na kl-anicu. Treće nema. Vidim da im je jasno da su prodani. Šta su očekivali??? Umislili su da su mnogo važni. E, sad je došlo vrijeme da "kl-aničari" naprave od njih kovasice i kavurmu. Za pršure i ostale đakonije, u baltičkim zemljama nema kvaliteta.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online