Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 19.11.2015.
08:11
I. Kozarski - Vesti A

Putin teroriste "šalje Bogu"

Prvi put od vremena hladnog rata Rusija je primenila strateške bombardere TU 160 i TU 95 i u osveti Islamskoj državi za rušenje putničkog aviona iznad Sinaja kada je poginulo 237 putnika i članova posade.

Reuters/HANDOUT
Oružje sudnjeg dana: TU-95

Islamska država postala je poligon na kom se više ne štedi ni najmodernijem oružju, kakve su krilate rakete namenjene Americi i NATO-u u slučaju trećeg svetskog rata. Remi Maluf, novinar i voditelj kanala Rusija danas, preneo je atmosferu iza zidina Kremlja ilustrovanu rečima predsednika Vladimira Putina, nakon što je potvrđeno da je ruski erbas iznad Egipta srušen podmetnutom bombom.

- Bog može da prašta teroristima, a na meni je da ih pošaljem njemu - rekao je Putin.
Oružje sudnjeg dana poletelo je sa ruskih aerodroma u Mazdoku na Kavkazu i severno kod mesta Engels u stepama Kubana. Četvoromotornim tupoljevima pridružili su se i TU 22, koji nisu upotrebljeni od gruzijskog rata 2008. Avioni nisu napuštali teritoriju Rusije, a projektili su ispaljeni preko Gruzije, Jermenije i Turske. Reč je o raketama X 55 i novim X 101.

Pred vratima Palmire

Sirijska vojska nastavila je da postepeno napreduje na nekoliko pravaca, a konačno se aktivirao i front oko Palmire. Posle udara ruskih helikoptera i tenkovskog napada teroristi su konačno skinuti sa pobrđa pred gradom. Vojska se spušta putem prema oko četiri kilometra udaljenim predgrađima i naselju Al Amirija. Armija napreduje i južnim putem, kako bi napala grad i sa te strane.
 

Predsednik Akademije geopolitičkih problema i bivši oficir ruskog Generalštaba Konstantin Sivkov objašnjava da je reč o raketama dometa 5.500 kilometara, sa startnom masom od 2,4 tone. Varijanta X 101 je sa eksplozivnom bojevom glavom, a X 102 sa nuklearnom. On smatra da će iz arsenala biti izvučene i aerosolne bombe od 40 tona, kakve nose TU 160. Reč je o projektilu koji se s padobranom izbacuje iznad položaja, prva eksplozija raspršuje aerosolni oblak kao iz dezodoransa koji se uvlači u rovove i bunkere, a druga detonira eksplozivni oblak. Rezultat - ruše se objekti u krugu od 600 metara.

Rusija, međutim, i dalje ne namerava da uvodi kopnenu vojsku u Siriju. Franc Klincevič, predsednik Odbora za odbranu Gornjeg doma ruskog parlamenta, rezervni pukovnik i avganistanski veteran, kaže da će Kremlj udvostručiti broj letelica u sirijskim bazama.
Trenutno Rusija ratuje protiv Islamske države sa više od 30 jurišnih bombardera i 16 helikoptera.

Strava u Raki

Meštani Rake, sirijske prestonice Islamske države, preko društvenih mreža govore za zapadne medije da su teroristi u panici i da su njihovi objekti i položaji poravnati uz velike gubitke.
- I mi smo uplašeni, ali tih pola sata koliko su padale ruske rakete bili su pravi odmor. Terorista nije bilo da nas kažnjavaju zbog kršenja njihovih pravila odevanja i drugih - navode žitelji Rake.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 19.11.2015. 14:03
Pokojni general Norman Schwarzkopsf prevrce se u grobu kad Putin CITIRA njegovu cuvenu recenicu koja je usla u americke ratrne anale !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online