Četvrtak 16. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.11.2015.
08:44
N. Jokić - Vesti A

Brisel ne istražuje prevaru

Da se u Briselu sve radi onako kako krupna industrija i finansijski centri moći nalože, potvrđuje i najnovija afera: posle skandala u SAD koje su objavile da je Folksvagen u svoja vozila ugradio lažne merače zagađenja, Evropska komisija (EK) i Evropski parlament (EP) prošle nedelje odbili su da otvore istragu o prevarama nemačkog automobilskog giganta.

Pranje simbola: Folkvagen u Sevilji

Poslanici iz grupe Zelenih uzalud zvone na uzbunu i sada prete tužbama navodeći da ima dokaza da je dizel uzrok 100 hiljada smrtonosnih oboljenja i da je ovo pitanje jedno od ključnih, vezano za zdravlje građana. Zeleni su u EP prošle nedelje ostali u manjini kada je trebalo da se izglasa odluka o eventualnom pokretanju parlamentarne istrage zbog skandala sa BMV.

Poslanici dve najjače stranke u EP - Evropske narodne partije desnog centra i socijalista - ujedinjeno su ih preglasali braneći interese automobilske industrije umesto interese građana.
Da bi sve bilo još jasnije, vlade država članica EU u isto vreme odlučile su da snize prag dozvoljenog zagađenja dizel gorivom. To bi zapravo trebalo da omogući legalni ostanak na evropskim putevima onim vozilima u koje je ilegalno ugrađen lažni merač zagađenja.

Jedan od lidera Zelenih u EP, francuski poslanik Janik Žado otvoreno je optužio vlade EU da su ovu odluku u dosluhu sa automobilskom industrijom donele na pritisak Francuske, Nemačke i Velike Britanije "kako bi podržali industriju da nastavi da gazi zakon i zagađuje okolinu".

Istraga samo u SAD

Zeleni sada postavljaju pitanje kako je "lažiranje" merača zagađenja moglo da prođe kontrole kojima svi proizvodi u EU moraju da budu podvrgnuti, a da istraga bude pokrenuta samo u SAD, mada se zna da se upravo u Evropi nalazi najveći deo od 11 miliona automobila sa ugrađenim lažnim meračem zagađenja?

Do koje mere evropske vlade kao i institucije EU služe interesima krupne industrije, umesto građanima koji ih plaćaju, govori i otkriće "Fajnenšel tajmsa" da je Evropska komisija još u prošlom sazivu 2013. sve znala o falisfikovanju rezultata nemačkog automobilskog giganta. FT navodi da je u februaru 2013 tadašnji evropski komesar za životnu sredinu, Janez Potočnik, pismeno upozorio komesara za industriju Antonia Tahania da su neki motori "namešteni" kako bi prošli testove na zagađenje.

Dvolično

Istražni postupak je za sada pokrenut samo u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji i Španiji, mada su one na evropskom nivou - glasale protiv istrage.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online