Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 15.10.2015.
15:13
Tanjug A

I Kuba poslala vojnike u Siriju?

Pripadnici kubanske vojske navodno su viđeni u Siriji gde, kako se veruje, pomažu sirijskim vojnicima u borbi protiv pobunjenika, prenosi američka televizija Foks njuz.

Reuters
Pripadnici kubanske vojske navodno pomažu sirijskim vojnicima u borbi protiv pobunjenika

Prema rečima neimenovanog američkog zvaničnika, koji se poziva na dokaze obaveštajnih službi, jedinice kubanskih paravojnih i specijalnih snaga u Siriju su prebačene ruskim vojnim avionima. U pitanju su stručnjaci za upravljanje ruskim tenkovima, koji su prethodno prošli obuku u Rusiji, navodi televziija. 

- Ukoliko je to tačno, to bi značilo da je general Raul Kastro više zainteresovan da pruži pomoć svojim saveznicima, Rusiji i Siriji, nego da nastavi sa normalizovanjem odnosa sa SAD - ističe neimenovani zvaničnik. 

Direktor Instituta za Kubu na Univerzitetu u Majamiju Hajme Sučlicki rekao je da mu je jedan arapski vojni zvaničnik potvrdio da su dva ruska aviona, u kojima se nalazilo kubansko vojno osoblje, sletela na aerodrom u Damasku. On je dodao da mu je oficir preneo da su u pitanju stručnjaci za upravljanje ruskim tenkovima koji su, kako tvrdi, na čelu sa generalom Leopoldom Sitra Frijasom došli u Siriju. 

Kubanska vojska, koja prema portalu globalfirepower.com zauzima 110. mesto na listi najmoćnijih svetskih vojnih sila, možda je mala, ali je veoma dobro obučena, naglasio je on. 

Kako je istakao, odlazak kubanskih vojnika u Siriju ne iznenađuje kada se ima u vidu da Rusi već dugi niz godina obučavaju Kubance i snadbevaju ih vojnom operemom.

Kuba i SAD su ranije ove godine počele sa normalizovanjem odnosa, a američki predsednik Barak Obama izbrisao je Kubu sa liste zemlja koje podržavaju terorizam. Diplomatski odnosi dve zemlje prekinuti su 1961. godine posle revolucije Fidela Kastra, a SAD su decenijama pokušavale da zbace kubansku vladu ili izoluju ostrvo. U Havani, kubanskoj prestonici, američka ambasada ponovo je otvorena 2015. godine. 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 15:34
Кад прочитах да је Кубанска армија 110 на свијету, помислих да је ријеч о некој шали. Онда провјерих извор информације: globalfirepower.com. Покушао сам да прочитам о Куби, али сам на ”информацију” да Куба има 50 тенкова повратио и одустао од даљег читања.
Četvrtak 15.10.2015. 20:14
amereika predstavlja ono što želi da vidi-amerika lažže
Četvrtak 15.10.2015. 19:00
Odmah sankcije !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online