Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Utorak 13.10.2015.
04:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Putinu važnija Sirija od Asada

Ruski vazdušni udari na Siriju ne znače i borbu za nužni opstanak sirijskog predsednika Bašara al Asada na vlasti. Ruskom predsedniku Vladimiru Putinu prioritet je da stvori političku klimu u kojoj će Zapad prihvatiti Asada kao jednog od sagovornika u temi o budućnosti Sirije i njegovo učestvovanje u tranzicionoj vlasti. Kada i ako se to dogodi, zatreba li, Putin može da žrtvuje sirijskog vođu, odnosno da ponudi mu azil u Rusiji, ali tek pošto osigura ruski uticaj u Siriji.

Reuters
Slobodna sirijska armija u gradu Dera

Najpre to može postići vojnim uspesima protiv terorističke organizacije Islamska država i drugih grupa. Putin po svaku cenu želi da ima kontrolu nad Sirijom, strateškom zemljom na Bliskom istoku, jer kao iskusan i vešt političar te bivši obaveštajac dobro zna da će onaj ko bude kontrolisao Siriju držati u rukama ključ celog Bliskog istoka. Mirovni proces između Palestinaca i Izraelaca koji traje već više od 70 godina nikako ne može da prođe bez Sirije i zbog toga velike regionalne sile kao što su Iran, Saudijska Arabija i Turska po svaku cenu žele da ojačaju svoj uticaj na nju.

Ono u šta je Putin siguran jeste da će rat u Siriji kad-tad morati da se završi, te da će sve zaraćene strane morati da sednu za pregovarački sto i dogovori se o budućnosti Sirije. A tog dana, kada Putin bude držao u rukama sve konce, svima će postati jasno da Asad može da ode, a Putin da ostane.

Uprkos najavi kopnene akcije na teritoriji pod kontrolom Islamske države u kojoj bi uz sirijsku i iransku vojsku i borce Hezbolaha, učestvovalo i oko 150.000 ruskih vojnika i ruskih dobrovoljaca, moguće je da do nje uopšte ne dođe zbog pretnji SAD i NATO-a. U tom slučaju ruske vojne snage odustale bi od kopnene akcije, ali bi ostale u Siriji i po svaku cenu čuvale sirijskog predsednika kao saveznika. Njegov ostanak na vlasti daje Putinu legitimitet da ruske vojne snage ostanu u Siriji kako bi Rusija imala dominaciju na Bliskom istoku.

Putin se odriče saveznika pod teretom sve težih sankcija. Moguće je da će se Putin nakon vojnih uspeha protiv ID i ostalih grupa odreći saveznika Asada i složiti se s njegovim odlaskom na Međunarodni sud za ratne zločine. To bi se moglo dogoditi ako sankcije opasno ugroze rusku ekonomiju.

Rusi bacali kasetne bombe?

Rusija je u Siriji prvi put u vazdušnim napadima upotrebila novi tip kasetnih bombi, saopštio je u nedelju Hjuman rajts voč. Bombe su namenjene uništenju oklopnih vozila, a upotrebljene su pre nedelju dana u napadu jugozapadno od Alepa, navodi HRV. Konvencijom iz 2008. koju je potpisalo 98 država kasetne bombe su zabranjene jer imaju širok raspon delovanja i ostavljaju iza sebe neeksplodirane male bombe, takozvane zvončiće, rezultirajući civilnim žrtvama za vreme napada, ali i kasnije.

Nafta je ključ

Oporavak Rusije zavisi isključivo od cene nafte i tu bi trebalo tražiti jedan od glavnih, ako ne i najvažniji motiv Rusije za mešanje u građanski rat u Siriji. Onaj ko ima uticaj na Bliskom istoku, utiče i na cene nafte i upravo je to Putinova misija. S Iranom i Irakom u savezništvu, Putin se može nametnuti Evropi kao jedina opcija za snabdevanje naftom i gasom, o čemu Rusija odavno otvoreno govori. Čak i produbljivanje i širenje konflikta dovešće do rasta cene nafte, što bi opet Rusiji išlo naruku.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 06:33
И америци је била важнија Либија од Гадафија . И америци је била важнија Србија од Слободана Милошевића . И америци је био важнији Ирак од Садама Хусеина . И америци је била важнија Украјина од Виктора Јануковича .
Utorak 13.10.2015. 15:38
Kako se Asad svakim danom primiče izvorištima nafte i naftovodima, tako raste panika kod USA i EU. Samo neka se bune. Razumijem ih. Propadaju im velike pare jer jeftine nafte više neće biti. Sad neće više moći da ukradu i otmu nego će morati da plate pa da klate”. Teško im pada jer nijesu naučili da plate nego samo da otmu milom ili silom. Milom više nema a silom više ne mogu pa ih je muka uhvatila. USA i Britanija se pored štete koju imaju i koju će u budućnosti imati, USA i Britanija se najviše boje javnog razotkrivanja terora, ubijanja, razaranj i pljačke cijelog svijeta pred svojim građanima jer njihovi građani misle da su "IZUZETNI", da su bogom dane nacije koje su superiorne u radu, kulturi i nauci i da zato žive bolje od ostatka svijeta. Pojma nemaju odakle dolazi njihov dobar standard i blagostanje. Boje se javne bruke pred cijelim svijetom. Njihovo javno mnjenje je ključ mira u cijelom svijetu. Ali moraće da shvate da sada i drugi mogu da odbrane svoja bogatstva i da plijena od pljačke više neće biti. Moraće na djelu da pokažu da su izuzetni. Njihovi vladari razotkrivanje i pokazivanje itine pred sopstvenim građanima. To više ne mogu zaustaviti a ni bombama spriječiti kao do sada.
Utorak 13.10.2015. 13:38
Sta ovaj novinar naprica. u cijoj je on sluzbi?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online