Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 18.09.2015.
02:10
N. Jokić - Vesti A

EU se cepa na dva dela?

Nijedna evropska institucija nije osudila nasilje mađarske policije. Evropski komesar za migracije Dimitris Avramopulos bio je juče u Budimpešti gde je samo uopšteno rekao da "ograde i nasilje nisu rešenje" pokušavajući da privoli mađarske vlasti da pristanu na plan o formiranju centara za prihvat izbeglica.

Reuters
Suzavcem po narodu: Horgoš u dimu

Taj plan podrazumeva da se u Italiji, Grčkoj i Mađarskoj kao graničnim državama EU formiraju punktovi na kojima bi izbeglice bile registrovane i gde bi se napravila selekcija na one koji imaju prava na azil i one koji nemaju.

Međutim, vlasti u Budimpešti odbijaju da učestvuju u sprovođenju ovog plana i zajedno sa ostalim istočnoevropskim državama-članicama EU ne želi da učestvuje u preraspodeli azilanata po sistemu kvota. Ipak, evropski komesar i druge institucije nadaju se da će izbeći raspad sistema i nekako privoleti Mađarsku da pristane na evropski plan.

Veruje se da se zbog toga i toleriše nasilja na mađarskoj granici. Šta će se desiti ukoliko Budimpešta ostane neumoljiva kao i ostale istočnoevropske zemlje?

U tom slučaju vrlo su moguća dva scenarija. Prvi je pre nekoliko dana najavio visoki komesar za izbeglice Antonio Gutereš. Kao što su "Vesti" prenele, on je pozvao na upućivanje hitne pomoći Srbiji najavljujući da će baš u Srbiji biti ustanovljen izbeglički centar jer to neće biti moguće u Mađarskoj.

- Srbija će biti mesto na koje ćemo se koncentrisati, to je neizbežno - istakao je Gutereš i dodao da iz Srbije treba organizovati prebacivanje izbeglica u treće zemlje ili ih vratiti u zemlje porekla.
- Imaćemo velike probleme ako to tako ne bude.

Hrvatskoj 71, Srbiji milion evra

- Hrvatskoj će kao članici EU biti upućena pomoć od 71 milion evra da bi se suočila s izazovima koje nosi izbeglički talas - rekla je portparol Evropske komisije na jučerašnjoj konferenciji za štampu.
Ona ništa preciznije nije mogla da kaže o tome kakvu će ulogu imati Zapadni Balkan u daljem toku rešavanja izbegličke krize, ali je potvrdila da će zemlje ove zone dobijati finansijsku i drugu pomoć Unije. Podsetimo, Srbija je do sada od EU dobila samo milion evra.

Ukoliko opstane nejedinstvo između istočnih i zapadnih članica EU, nije realan potpuni raspad, ali je u ovom času vrlo realna izmena unutrašnje arhitekture Unije. To znači, kako je već u više navrata nagoveštavano, uspostavljanje dva kruga EU. Prvi bi činile zemlje evro-zone sa svojim parlamentom, a drugi ostale države. Do ovoga bi moglo da dođe ukoliko se ostvari otvorena nemačka pretnja kažnjavanja istočnoevropskih država. Naime, predsednik Zigmar Gabriel je jasno rekao:

- Zemlje kao Poljska, Češka, Češka, Slovačka, Rumunija i Mađarska dobijaju najveću solidarnu pomoć u Uniji. Ako nisu solidarni, moguće da će im ona biti ukinuta - rekao je Gabriel.

POVEZANE VESTI

Petak 18.09.2015. 20:19
Pa kako će osuditi kad se to radi uz njihov blagoslov.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online