Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 08.09.2015.
15:20
Tanjug A

"Ubili smo teroriste da oni ne bi ubili kraljicu"

Povodom ubistva dvojice Britanaca u Siriji od strane vojske, britanski premijer je izjavio da nije bilo drugog načina da se spreči napad na kraljevsku porodicu.

Reueters
Odbacuje kritike javnosti: Dejvid Kameron

Dejvid Kameron je naveo da je to "bila režija terorizma na našim ulicama i drugog načina nije bilo da se oni zaustave" da bi se sprečio napad na kraljevsku porodicu u Londonu 15. septembra tokom proslave 70. godišnjice pobede nad Japanom u Drugom svetskom ratu.

Dvojica britanskih državljana Rejad Kan i Ruhul Amin, od ukupno trojice ubijenih, navodno su nameravali da napadnu i ubiju kraljicu Elizabetu Drugu, princa Čarlsa i još stotine drugih zvanica, a prema informacijama britanskih službi bezbednosti oni su se bavili regrutovanjem boraca Islamske države i planiranjem terorističkih napada na Zapadu.

Britanska javnost dovela je u pitanje zakonitost ubistva državljana Velike Britanije, ali i treće osobe koja nije identifikovana, pa se ne zna pouzdano da li je takođe reč o borcu Isalmske države.

Prema britanskom zakonu upotreba sile dozvoljena je u samoodbrani i da bi se sprečio neposredni napad, a u slučaju ubistva Kana, Amina i treće osobe ipak nije bilo reči o tome.

Javni tužilac Džeremi Rajt, prema pisanju "Gardijana", posavetovaće Kamerona da se pozove na član 51. Povelje UN koji garantuje "pravo na individualnu samoodbranu, ako se sprema oružani napad" na državu članicu, pod uslovom da se o merama preduzetim po ovom osnovu "odmah" mora obavestiti Savet bezbednosti UN, a u konkretnom slučaju London je tek posle dve nedelje pružio informaciju o akciji.

Kritičari ocenjuju da je Kameron morao najpre da zatraži odobrenje parlamenta za izvršenje napada, ali javni tužilac tvrdi da je "jasno da je postojao čist legalni osnov za akciju na osnovu međunarodnog prava".

Kameron je još u julu najavio da će Velika Britanija reagovati "u Siriji, Libiji ili bilo gde" odakle preti opasnost od terorista.

POVEZANE VESTI

Utorak 08.09.2015. 17:08
Sukob nije blizu kraja-pa zar vas više nije stid,pa zar se neumoriste,pa zar vam je tako malo stalo do nečeg što se zove čovek.Popaliste,porušiste,poubbijaste po ovoj zemaljskoj prostrani sve što vam je pod ruku došlo.I onda je ustao Čovek-a vi se prepaste.Pa zar još uvek nismo unišštili Čoveka,zar zemljom ne hode samo naši sottonski izdanci,zar zemla nismo samo mi-a toliki trud.I ne shvatatew sottonino leglo da ono što bog stvori uvek radja.da ono što bog želi uvek bude,da ono što bog vidi vi ste slepi,da ono što bog kaže vi ste nemi-sottonsko leglo na kugli zemaljskoj:zaseni vas Č*o*v*e*k!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Utorak 08.09.2015. 17:15
Idi i u svojoj cvetnoj kotarici ponesi malo radosti usamljenom i ojadjenom krajputašu,
Utorak 08.09.2015. 17:21
,I ja sam čovek:svojim sam zlločinom prekrio svoje lice i naugassio žeđ svoga srca i opoganio svojim sam zlločinom udovoljio duši svojoj i poslao je u bezdušje.svojim sam rukama nekom tamo ruke, i noge i glave i srca ismejao ga,svojim sam zlločinom oči kidao.I ja sam čovek.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online