Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 07.08.2015.
21:43 >> 22:42h
Tanjug A

Mali: Islamski ektremisti zauzeli hotel, ima mrtvih i ranjenih

Ukrajinski talac uspeo je da pobegne iz hotela "Biblos", gde naoružani napadači drže taoce, javio je AFP. Kako su ranije preneli mediji, najmanje sedam osoba, od kojih četiri vojnika, poginulo je u četvrtak u Maliju, u napadu islamističkih ekstremista na ovaj hotelhotel "Biblos" u gradu Sevareu, približno 600 kilometara severoistočno od prestonice Bamaka.

Reuters
Oružane snage u pripravnosti zbog talačke krize

Kako je rekao Ukrajinac vojnicima, među otetima tri državljana Južnoafričke Republike i jedan Rus.

Prema navodima neimenovanog vojnog izvora, u napadu islamista na hotel poginulo je osam osoba, od kojih dvojica vojnika.

- U ovoj fazi možemo da potvrdimo da ima mrtvih i ranjenih na svim stranama, kao i taoca - rekao je Dijaran Kone.

Kone je, kako prenosi AP, rekao da su ekstremisti uzeli između šest i deset talaca, a da je operacija njihovog oslobađanja u toku.

Ukrajinsko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je jedan taoc njihov državljanin.

I Rus među taocima

Među taocima koje su naoružani napadači uzeli u hotelu "Biblos" u malijskom gradu Sevareu, nalazi se jedan Rus, saopštila je ambasada Rusije u Bamaku a prenosi TAS S. Neimenovani predstavnik ambasade rekao je ruskoj agenciji da je taj ruski državljanin radnik aviokompanije "JuTer" (UTair).

- Ambasada Rusije pažljivo prati situaciju - rekao je taj službenik ruske ambasade.

U tom hotele na jugu Sevarea, kod lokalnog aerodroma, uglavnom borave stranci, uključujući pripadnike misije UN za stabilizaciju u Maliju (MINUSMA), i saradnike nevladinih organizacija, izveštava TAS S.

AFP prenosi da se veruje da su tri Južnoafrikanca i jedan Francuz odseli u tom hotelu.

Ruska agencija navodi da su snage bezbednosti uspele da likvidiraju dvojicu ekstremista.

BBC-iju su žitelji Sevarea rekli da su ih pre napada naoružani napadači na motociklima upozoravali preko megafona da ne izlaze iz kuća.

Napadači su navodno pre akcije prenoćili u obližnjem hotelu "Debo". U tom gradu nalazi se i vazduhoplovna baza i pripadnici mirovnih snaga.

Portparolka UN Radija Ašuri odbila je da kaže da li je bilo koji pripadnik Svetske organizacije među taocima ili stradalima u "Biblosu". Prema nepotvrđenim informacijama, napadnut je i vojni kamp.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad na hotel.

Oružani konflikt u Maliju između esktremista različitih grupa separatista i islamista, s jedne, i vladinih snaga, s druge strane, počeo je 2012. godine, umnogome provociran sukobom u Libiji i širenjem naoružanja iz libijskih skladišta u regionu.

Islamski ekstremisti povezani sa Al-kaidom bore se godinama protiv vojske na severu Malija, a Francuska je januara 2013. godine intervenisala u svojoj bivšoj koloniji kako bi zaustavila njihovo napredovanje na jug ka Bamaku.

U maju je malijska vlada potpisala sporazum o primirju sa pobunjenicima iz Udruženih pokreta Azavada, a 20. juna dogovoru se priključila koalicija drugih oružanih grupa, ali je bezbednosna situacija u zemlji i dalje nestabilna.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online