Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.07.2015.
17:29
Tanjug A

"Prekrajanje istorije vodi u nove međunarodne sukobe"

Pokušaji prekrajanja istorije, koje koriste neke države da uređuju međunarodne odnose, mogu da dovedu do konflikta među državama, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedev uoči posete Ljubljani.

Reuters
Evropa dopušta otvorenu ropagandu nacističkih ideja: Dmitrij Medvedev

- Manipulacijom istorijskog sećanja, neki pokušavaju da uređuju međunarodne odnose - rekao je Medvedev u intervjuu za ljubljansko "Delo" i dodao da to "stvara preduslove za nacionalne i međudržavne konflikte".

Medvedev je istakao da su "pokušaji ponovnog pisanja istorije, uključujući Drugi svetski rat, sve češći".

- To posebno pokazuje nekoliko evropskih zemalja koje odobravaju otvorenu propagandu nacističkih ideja, gde se radikalni nacionalisti osećaju slobodno i gde ljudi u SS uniformama marširaju ulicama - kazao je Medvedev.

On je istakao da takvo ponašanje "ne samo da vređa sećanje na milione žrtava nacizma, već predstavlja pretnju po suštinske principe demokratije i ljudskih prava".

- Rusija smatra da je veoma važno zajednički se suprotstaviti pokušajima falsifikovanja istorije - naveo je Medvedev, a preneo Tass.

Ruski premijer je podsetio da je Rusija podnela rezoluciju o borbi protiv veličanja nacizma koju je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila 18. decembra 2014.

- Ovo se dogodilo uprkos otporu nekoliko država koje su pokušale da koriste prevagu i podriju usvajanje rezolucije. SAD, Kanada, Ukrajina i Palau glasali su protiv - naveo je Medvedev.

Rusija ne trpi ucene

Ruski premijer je rekao da se sa "Rusijom ne može razgovarati s pozicije moći ili ucena" i da to "dokazuje čitava ruska istorija", izvestila je "Ruskaja Gazeta".

On je, takođe, rekao da je prisajedinjenje Krima Rusiji bilo u potpunosti u skladu sa demokratskim procedurama i normama međunarodnog prava.

Sankcije koje je Zapad uveo Rusiji, Medvedev je okarakterisao kao kontraproduktivne. Medvedev je kazao da je Rusija otvorena za razgovore i zajedničku saradnju stručnjaka iz različitih država.

- Samo to vodi istorijskoj istini. Što manje moderne politike ima u istoriji, objektivnija i istinitija naša prošlost će biti u knjigama koje naša deca čitaju - zaključio je Medvedev.

Premijer Ruske federacije stiže u subotu uveče u zvaničnu posetu Sloveniji tokom koje će u nedelju prisustvovati svečanosti kod Ruske kapelice na planinskom prelazu Vršic, u Julijskim alpima, gde su poginuli ruski ratni zarobljenici tokom Drugog svetskgo rata.

Ruski premijer će se sastati sa slovenačkim predsednikom Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom.

Medvedev će tokom dvodnevne posete razgovarati o biletrelnoj pollitičkoj, trgovinskoj, ekonomskoj, kulturnoj, naučnoj tehnološkoj i humanitarnoj saradnji i potpisaće, kako je najavljeno, nekoliko međurdžavnih sporazuma.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online