Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 19.06.2015.
14:42
Tanjug A

NATO završava "Udar sablje": Spremni za napad na Rusiju?

"NATO Alijansa završava veliku vojnu vežbu koja je uključila 11 hiljada vojnika, a ona po svom političkom proglasu predstavlja jasnu "preteću poruku Rusiji“, pišu ruski mediji.

Reuters
U vežbi učestvovalo preko 500 oklopnih vozila

Ova vežba nosi naziv "Udar sablje“ (Saber Strike) i održava se na teritoriji Poljske i pribaltičkih zemalja. 11 hiljada vojnika dolazi iz vojski članica zemalja NATO alijanse.

Na vežbi učestvuje 40 jedinica vazdušne tehnike i preko 500 oklopnih vozila iz raznih zemalja.

Od manevara je primetan morski desant pod oznakom "BALTOPS-15″, a koji uključuje 700 ljudi. U Baltičko more je pristiglo 49 brodova iz 15 zemalja. Alijansa je sprovela i obuku u Crnom moru i tu su učešće uzeli SAD, Kanada, Nemačka, Bugarska, Rumunija i Turska.

Ruski mediji ocenjuju da je ova velika vežba održana tik na granicama Rusije, te da, po svemu sudeći, na delu jeste "generalna proba“, a ističu i rečenicu iz saopštenja NATO komande koja glasi "vežba se održava po modelu pretnji sa istoka i juga“.

U svetlu najnovijih najava Pentagona da će razmestiti teško i raketno naoružanje u zemljama Baltika i Istočne Evrope, vežba poput "Udar sablje“ uz deklarisanu rečenicu o "pretnjama sa istoka i juga“, u očima ruske javnosti se doživljava kao još jedan pritisak i pretnja Zapada Rusiji.

U komandnim krugovima NATO alijanse se uveliko govori o skorom napadu na Rusiju, nedavno je izjavio Džon Šindler, bivši analitičar američke agencija NSA i napomenuo da je i "nuklearni rat“ jedna od mogućih opcija.

O početku napada na Rusiju je govorio i NATO general, Petr Pavel, koji je takođe rekao da "nuklearni rat sa Rusijom“ nije isključen kao mogućnost.

Vladimir Putin, ruski predsednik, rekao je međutim da njega ne brine inicijativa o razmeštanju teškog naoružanja u Baltiku i Istočnoj Evropi, nego najpre PRO sistem koji se već razmešta u Poljskoj i Rumuniji.

Putin je istakao da će Rusija okrenuti rakete prema zemljama iz kojih dolazi pretnja, što je izazvalo pažnju svetske javnosti.

POVEZANE VESTI

Petak 19.06.2015. 20:14
Situacija je vrlo ozbiljna,al po Evropu.Ameri se ku,rče preko tudjih ledja(evropski).Ratnp poprište jew presečjeno u Evropu.Amerika će opet kad uvuče Evropu u rat kao posmatrač ući na kraju da pokupi popljačkano.Tako je bilo i u II sv.raati.Ušli su u rat na kraju,izbombardovali Japan i pokupili Hićin plen.Loppurde su to rodjene loppurde.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online