Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Sreda 10.06.2015.
09:32
sputniknews.com A

Sve revolucije u istočnoj Evropi imaju podršku Zapada

Pored unutrašnjeg nezadovoljstva aktuelnom vlašću, obavezni faktor ostvarivanja državnih prevrata u zemljama Istočne i Centralne Evrope postala je direktna ili indirektna podrška zemalja Zapada i SAD, smatraju analitičari američke agencije Stratfor.

Reuters
Ni Ukrajina nije bila izuzetak: Ukrajinski vojnici sa američkim hamerima

Podrška zapadnih zemalja postala je obavezni element svrgavanja političke vlasti u zemljama Istočne i Centralne Evrope. Nijedan protestni pokret u tom regionu poslednjih godina nije ostao bez direktne ili indirektne podrške političara zemalja Evropske unije i SAD, zaključci su Lili Bajer, vodeće analitičarke američke privatne kompanije Stratfor.

Strategija podrške koju zapadne zemlje pružaju opozicionim pokretima postala je jedna od glavnih u zemljama Istočne i Centralne Evrope. Upravo u regionu u kojem "Rusija i zapadne zemlje konkurišu za uticaj", piše analitičarka.

- Uspeh opozicionih pokreta često zavisi od četiri osnovna pravca. Kao prvo, to je društveno shvatanje uzroka protesnog pokreta. Drugi važan element je organizacioni potencijal grupe. Treći ključni faktor jeste sposobnost vlade da se odupre moćnim strukturama bezbednosti. I, najzad, spoljna podrška inostranih vlada može da ojača protesne pokrete - bilo direktno, finansiranjem ili pripremom, ili indirektno, podsticanjem onih koji protestuju - piše Bajerova u svom analitičkom izveštaju.

Autorka materijala smatra da je upravo takva taktika bila primenjena u Ukrajini, a postoje pokušaji da se slične strategije u ovom momentu preduzimaju u Bugarskoj, Makedoniji i Mađarskoj.

Pritom, nastavlja analitičarka, Zapad je shvatio da je za Rusiju "Ukrajina strateški važan filter, koji deli Rusiju od Zapada“.

- Zbog toga je Rusija odavno počela da ulaže finansijske i političke resurse u povećanje svog uticaja među ukrajinskim političkim krugovima, oligarha i ključnih ekonomskih subjekata - smatra Bajer.

Istovremeno, kako navodi, Zapad je uložio resurse u razvoj institucija građanskog društva, čije su snage u Kijevu omogućile ostvarenje državnog prevrata u februaru 2014. godine.

- U vreme protesta zapadni političari i činovnici otvoreno su podržavali i pozdravljali istupanja protiv Vlade. Neki zapadni činovnici čak su bili prisutni na Trgu nezavisnosti u Kijevu i obećali da će podržati ukrajinsku evrointegraciju - navodi analitičarka.

POVEZANE VESTI

Sreda 10.06.2015. 10:40
Све револуције и све ратове широм света је изазвао дивљи запад .Рат на НАТО је бизнис .Да није рата и пљачке од чега би они живели .Од злотвора амера нема шта паметно и добро очекивати осим да направе хаос и заваде народ да се међусобно убиијају.То је њихова демократија коју намећу свету .
Sreda 10.06.2015. 11:10
To oni nazivaju njihovo " međunarodno pravo "
Sreda 10.06.2015. 18:42
Ma lažž ljudi-pa to je volja naroda po zapovesti zapada.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online