Sreda 1. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.06.2015.
08:30
B. Božin - Vesti A

Ruski "rat" sa civilnim sektorom (3): Dolarima "jačaju svest o korupciji"

Nakon svake od revolucija, američke institucije sa berze kao i fondovi pokušavaju da izazovu finansijski haos i iskoriste ga da podstaknu političke nemire, kao što je to upravo slučaj u Brazilu protiv jedne od vodećih zagovornica BRIKS saveza, predsednice Dilme Rusef.

Reuters
Kriju veze u Rusiji

Za šta sve fondacija NED koristi novac američkih poreskih obveznika, vidi se u izveštaju za 2014. godinu, gde se navodi da je 530.067 dolara potrošeno za "jačanje svesti o korupciji".
Nejasno je samo kome je dat toliki novac i čija je svest o korupciji ojačana sa pola miliona dolara. Dakle, američka organizacija koju finansira Kongres i koja ima veze sa CIA odlučuje o tome koja je ruska firma korumpirana, a koja ne. Koliko to zvuči realno?

I u sektoru "Demokratske ideje i vrednosti" izdvojeno je 400.000 dolara za takozvane Susrete za ljudska prava i istoriju - za razvoj svesti o zloupotrebi istorijskih događaja u pokretanju aktuelnih društvenih i političkih tema, što asocira na najnovije pokušaje Stejt departmenta da umanji odlučujuću ulogu Crvene armije u borbi protiv Hitlera.

Kriju veze u Rusiji

- Da NED ne želi da objavi koga u Rusiji finansira navodi na sumnju da ova organizacija ima nešto što želi da sakrije, zaključuje autor Infokopa, koji je u jednom intervjuu ruskim medijima izrazio čuđenje da ovaj sporni zakon Rusija nije mnogo ranije donela, "kada je postalo jasno da američke NVO nemaju nikakve dobre namere".

"Ukoliko bi preokrenuli čitavu priču i pretpostavili da Vladimir Putin i ruska tajna služba FSB odluče da osnuju organizaciju sličnu NED, koju bi zatim finansirali milionima dolara i kroz nju obučavali mlade crnačke aktiviste u tehnikama potpirivanja nemira protiv policijske brutalnosti preko Tvitera, ili kako se prave Molotovljevi kokteli i kako iskoristiti socijalne medije da se policija predstavi u lošem svetlu", piše Infokop.

- Oni bi mogli da skreću pažnju na povrede ljudskih prava koje čine vlada, FBI i državne institucije, koristeći bilo kakav događaj u Baltimoru, Čikagu ili Njujorku i šaljući preko Ju-tjuba video-snimke u ceo svet koji ukazuju na navodnu brutalnost policije, zamislimo da zbog toga dođe do nemira u kojima ginu ljudi".

Nakon što je prošao prvi šok posle terorističkih napada 2001. godine, Bušova vlada je objavila zakon, takozvani Bill of rights, koji manje-više praktično stavlja izvan snage američki Ustav, jedan od najboljih na svetu. Ovaj akt, koga njegovi tvorci zovu Patriotski akt, omogućava američkoj vladi da nadgleda sve aktivnosti osoba za koje se sumnja da su teroristi ili agenti drugih država. Protiv ovog de-fakto zakona dostojnog neke policijske države, u Americi nije bilo nikakvih protesta i zakon se pre nekoliko dana našao pred članovima kongresa koji treba da produže njegovo važenje, ali u prvom pokušaju nije prošao.

 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 09:44
Sve su ovo ocajnicki potezi umiruce zapane ne civilizacije. Jos uvek mogu potkupiti prodanu i sitnu buraniju poput AV ali i njemu ce doci kraj!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online