Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 03.06.2015.
16:59
blic.rs A

Redžep veličanstveni: Erdogan bi da postane prvi sultan u 21. veku

Redžepu Tajipu Erdoganu, predsednika Turske, nedelja je dan odluke. Želi da menja Ustav, a za to mu treba ubedljiva pobeda stranke na izborima.

Reuters
Sultanske ambicije predsednika Turske: radžep Tajip Erdogan

Erdogan se nada da će njegova Partija pravde i razvoja obezbediti dvotrećinsku većinu među ukupno 550 poslanika. Britanski "Gardijan“ navodi da bi uz nju Erdogan mogao da promeni Ustav i ojača predsedničku funkciju i bez raspisivanja referenduma.

Kurdi faktor

"Blumberg“ ocenjuje da je skoro izvesno da će stranka “Visokog čoveka”, kako pristalice zovu Erdogana, dobiti izbore u nedelju. Ako kurdska Narodna demokratska partija ne uspe da preskoči cenzus od deset odsto, njihovi glasovi će se preliti Erdoganu i on će moći da menja ustav.

Erdogan tvrdi da aktuelni turski parlamentarni sistem nema efekta i traži uvođenje snažnog predsedničkog sistema vlasti, na koji nije ni pomišljao u vreme dok je 11 godina bio premijer.

Sada je, po Erdoganovom uverenju, apsolutna vlast predsednika neophodna da bi se Turska pretvorila u svetsku silu.

“Blumberg” je u uredničkom tekstu kojim je najavio izbore u Turskoj predsednika nazvao “Erdoganom osvajačem”, aludirajući na njegove sultanske ambicije.

Sedmicu pred izbore obeležila su dve godišnjice - Erdoganov partijski miting koji je podsetio na 1453, godinu u kojoj je sultan Mehmed Drugi Osvajač zauzeo Konstantinopolj i dve godine od antivladinih demonstracija u Istanbulu.

Erdogan nije brinuo za ovaj drugi događaj i na svom mitingu se pojavio u prisustvu predsedničke garde od 500 ljudi obučenih u uniforme nalik na otomanske. Kolika mu je želja za grandioznošću pokazao je i džinovski poster njega i premijera Ahmeta Davutoglua na 4.709 kvadratnih metera, koji je uvršten u “Ginisovu knjigu rekorda”.

A koliko Erdogana brinu zahlađeni odnosi poslednjih godina sa Zapadom, pogotovo s Amerikom, pokazao je potpis na posteru koji je glasio “Nama je narod dovoljan”.

Pet Erdoganovih skandala:

- “Bela palata“ od pola milijarde evra izgrađena za njega, ilegalni objekat na zemljištu pod zaštitom države

- Tvrdi da će dati ostavku ako u palati sa 1.150 soba novinari nađu pozlaćenu klozetsku šolju

- Traži doživotnu robiju za urednika lista "Džumhurijet“, koji tvrdi da Turska šalje oružje u Siriju

- Dva puta je zabranjivao društvene mreže, zbog snimaka prisluškivanja koji ga inkriminišu

- "Zaratio“ je i sa američkim listom "Njujork tajms“ za koji tvrdi da širi razdor u Turskoj

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online