Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 21.04.2015.
05:00
O. Ikodinović , I. Kozarski - Vesti A

Rusija osvaja Arktik

Rusija je zvanično pustila u rad na Arktiku plutajuću stanicu Severni pol 2015, a ceremoniji je prisustvovao Dmitrij Rogozin, ruski vicepremijer zadužen za vojni industrijski kompleks koji je poručio da je Rusiji neophodno čvrsto uporište na Arktiku.

Reuters
Rusija otvara Arktik

- Došlo je vreme da Rusija dođe na Arktik i osvoji ga, barem deo koji je naše područje odgovornosti - rekao je Rogozin.

On je dan ranije bio na norveškom arhipelagu Svalbard odakle je pokrenuta ruska ekspedicija na Severnom polu, što je izazvalo negodovanje Osla. Naime, Norveška nije članica EU, ali se priključila sankcijama protiv Rusije i zabrane ulaska ruskih zvaničnika važe na njenoj teritoriji. Pri tom je Rogozin visoko na listi osoba kojima je zabranjen ulazak u EU.

Sovjetsko nasleđe

Međutim, SSSR je na osnovu Svalbardskog sporazuma iz 1920. priznao suverenitet Norveške nad arhipelagom Svalbard u zamenu za pravo ravnopravnog ekonomskog iskorišćavanja te teritorije. Parlament Norveške je rezolucijom iz 1947. godine priznao je da je bivši SSSR država koja ima naročite ekonomske interese na arhipelagu Svalbard, a Rusija je ta prava nasledila posle raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

U vreme SSSR-a Norvežana je na arhipelagu bilo manje nego Sovjeta, od kojih je Rusiji ostalo jedno aktivno rudarsko naselje i dva konzervirana.

Stoga Norvešku mnogo više žulja ruski prodor ka bogatim resursima arktičkog kruga. Tim pre što Rusija koristi i Svalbard kao najseverniju tačku iz koje polaze polarne ekspedicije. Pri tom je još nekoliko konkurentskih zemalja oslonjeno granicama na polarni krug i njegove bogate resurse, posebno naftu i gas. Među njima su i Amerika, Danska i Kanada.

Rogozin je na puštanju stanice u rad rekao da je početkom godine ruski predsednik Vladimir Putin doneo odluku da se oformi komisija za razvoj Arktika.

- Ova činjenica pokazuje da rukovodstvo zemlje, predsednik i vlada poklanjaju posebnu pažnju razvoju regiona i jačanju pozicije naše države u toj oblasti - rekao je Rogozin.

Balans za Ukrajinu

Zapadni mediji ukazuju da su se zahvaljujući globalnom otopljavanju i smanjenju ledenih naslaga na Arktiku otvorili novi trgovački putevi i pristup ogromnim zapasima nafte i gasa, što odgovara razvoju ruske infrastrukture na severu zemlje. Ukazuje se da je Moskva započela proces militarizacije ruskog dela Arktika tako što je razmestila bazu Severne flote na arhipelagu Nova zemlja. Na najvećem ostrvu je modernizovan aerodrom koji je osposobljen da prima savremene lovce i bombardere bivše Crvene armije.

Na moru mesecima

Plutajuća stanica Severni pol - 2015 funkcionisaće nekoliko meseci. Otvaranje stanice označava obnovu ruskog programa plutajućih stanica koji je suspendovan u leto 2013, pošto je stanica Severni pol 40 morala da bude evakuisana.

Krajem prošle godine održani su masovni manevri ruske flote i vojske na Arktiku, što je protumačeno kao konkretan signal NATO-a da je Moskva spremna da brani svoje interese po svaku cenu. Istovremeno je komanda Severne flote saopštila da je na Arktiku razmestila diviziju marinaca.

U "doktrini Putina", kako se navodi, Arktik je unet u prioritetnu zonu uticaja Moskve, što je po važnosti izjednačeno sa Crnomorskim regionom i Krimom.

Ruske akcije isprovocirale su Norvešku, jedinu članicu NATO-a koja je fizički prisutna na Arktiku, upravo preko arhipelaga Svalbard. Otvaranje nove linije fronta na Arktiku, kako se smatra, unosi novi element destabilizacije u odnosima Moskve i zapada. Stoga mnogi veruju da Vladimir Putin to može da iskoristi za slabljenje pre svega američkog pritiska u Ukraijini. Zato razni izvori i autori zaključuju da će Rusija korak po korak da pojačava svoje prisustvo na Arktiku, dok god NATO i EU budu pokušavali da Moskvu uvlače u vrtlog ukrajinske krize.

Uporište u ledu

Rogozin je objasnio da je plutajuća stanica važna da kako bi se istražilo i dostavilo Kremlju šta je neophodno kako bi se proširili resursi stalnih polarnih stanica, čime bi Rusija zaista mogla da zauzme čvrsto uporište u regionu Arktika.
- Nekome to može da se svidi ili ne, ali to je njihov problem. Najvažnija stvar za nas je da nama to odgovara i da je korisno za našu državu - naveo je Rogozin.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.04.2015. 09:45
Bravo za Ruse!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online