Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 25.04.2010.
02:47
Tanjug A

Grčka: Stimulativne mere za turizam

U uslovima ekonomske krize, najdublje od pada hunte (1967-74), vlada Grčke je, posle dva paketa propisa donetih u cilju povećanja štednje i jačanja privredne efikasnosti, upravo pripremila i niz stimulativnih mera za turizam, čiji je značaj za ovu zemlju oduvek izuzetno veliki.

Jorgos Papandreu


Premijer Jorgos Papandreu je najnoviji potez svog kabineta lično obrazložio na prošlonedeljnoj generalnoj skupštini Federacije grčkih turističkih agencija, pominjući i "patriotsku obavezu" svih da deluju "u interesu nacije".


Po obimu prihoda, turizam je u Grčkoj na drugom mestu, odmah iza brodarstva. Reč je o 18 odsto bruto društvenog proizvoda, a značaj te grane je i u tome što angažuje petinu od ukupnog broja zaposlenih.


Svake godine u Grčku dođe oko 15 miliona turista, od kojih se inkasira između 10 i 20 milijardi dolara.


Jedna od mera iz novog "turističkog paketa" je ukidanje kabotaže, što su domaće agencije i hotelijeri odavno tražili. To znači da stranim turističkim brodovima više neće biti dozvoljeno da se bave prevozom u okviru grčke teritorije.


Premijer je najavio da će vlada, narednih dana, objaviti i odluku o ukidanju aerodromskih taksi za čarter letove i avione lou-kost kompanija.
Već narednog leta, ti avioni će moći da sleću i uzleću sa državnih aerodroma bez plaćanja bilo kakve naknade. Izuzetak će biti samo međunarodni aerodrom "Elefteros Venizelos" u Atini.


U zimskim mesecima, naknade za korišćenje vazdušnih luka biće 50 odsto od dosadašnje cene.


Pošto u Grčkoj ima oko 80 aerodroma, računa se da će ova mera biti podsticajna za mnoge inostrane kompanije, koje organizuju dolaske turista u ovu zemlju.


Papandreu je, najavljujući ukidanje još nekih taksa za turiste, objavio i da će vize za Grčku biti jeftinije. "Drastično smanjenje", kako je rekao, biće za turiste sa relativno novih, a sve dinamičnijih tržišta, kao što su Rusija, Ukrajina i Belorusija.


Među najnovijim merama za podstricaj turizma je i vladina odluka da sa 100 miliona evra, uz vrlo povoljne uslove otplate, kreditira mala i veća turistička preduzeća širom zemlje.


Vlada, kao i obični građani, posebno oni čiji je izvor prihoda u turizmu, priželjkuju bolju sezonu od prošlogodišnje, kada je globalna kriza uticala na oseku gostiju.
Turistički poslenici su, na osnovu već iskazanog zanimanja stranaca za odmor u Grčkoj, umereni optimisti u pogledu uspeha predstojeće glavne sezone, u koju se, kako tvrde, ulazi sa vrlo povoljnim cenama.


Mnogi, međutim, upozoravaju da su učestali štrajkovi i porast nasilja već "uzeli danak" turističkom letu, što se neće nadoknaditi nikakvim merama.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online