Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Ponedeljak 09.02.2015.
04:00
B. Božin - Vesti A

Amerikanci besni zbog nemačkog ustezanja

Iza zatvorenih vrata u poznatom minhenskom hotelu Bajerišer hof vodio se pravi diplomatski rat oko pitanja treba li Ukrajini dostaviti novo oružje ili ne. Zapadni saveznici su postali protivnici: Sa jedne strane Amerika, sa druge Evropa - posebno Nemačka.

Reuters
Lažna harmonija: Merkelova, Porošenko i Bajden

Na šestom spratu luksuznog hotela okupili su se, kako otkriva dnevnik "Bild", "američki generali, diplomate i visokorangirani političari kako bi u poverljivom razgovoru razmotrili dalju strategiju - i puno vremena posvetili napadajući Nemačku".

Taktika ili lažna obećanja?

Ipak, čini se da i mnogi američki političari sumnjaju u svrsishodnost isporuke modernog oružja Kijevu. Jedan je na sastanku u minhenskom hotelu pitao da li se tu radi "samo o taktici i lažnim obećanjima, kako bi se Evropljani konačno naterali da povećaju pritisak na Putina", a Nulandova mu je odsečno odgovorila: "Ne, to nije taktika da pritisnemo Evropu. Ali, ne želimo da šaljemo četiri divizije u Ukrajinu, čega se Evropa plaši. Radi se o jednoj relativno umerenoj isporuci protivtenkovskog oružja", rečeno je iza kulisa u Minhenu.

Jedan senator je nemačku ministarku odbrane nazvao "defetistom", jer je izjavila da ne veruje u pobedu Ukrajine u sukobu. Reč "nemački defetista" je, kako tvrdi izvor pomenutog lista, više puta korišćena za ministarku odbrane na ovom sastanku.

Viktorija Nuland, koju je predsednik Obama postavio za glavnog diplomatskog predstavnika za Evropu, nazvala je putovanje nemačke kancelarke u posetu Putinu "moskovskom stvarčicom Merkelove", dok je jedan drugi predstavnik američkog ministarstva spoljnih poslova istu posetu nazvao "moskovsko sranje Evropljana".

Plašljivi NATO partneri

I senator Džon Mekejn nije mogao da sakrije bes: "Istorija nas uči da diktatori uzimaju sve više, ako im se to dopusti. Oni neće odustati od svog brutalnog ponašanja ako im čovek doleti u Moskvu, baš kao što se jednom desilo", misleći očigledno na posetu britanskog premijera Čemberlena Minhenu i Hitleru, uoči izbijanja Drugog svetskog rata.

Centralni razlog američkog besa predstavlja upravo poseta Merkelove i Olanda Moskvi, bez konsultacija sa Vašingtonom. Razlog za to je što SAD ne veruju da se Putin može primorati na dogovor bez masivnog pritiska, a Evropa ne želi da povećava sankcije.

- Boje se za svoju ekonomiju zbog mogućih uzvratnih sankcija Rusije - kaže Nulandova.

- Boli me kad vidim kako se naši NATO partneri plaše - dodao je jedan drugi američki političar.

Upravo Obamina bliska saradnica Viktorija Nuland je ta koja je pred početak konferencije svojim kolegama dala uputstvo: "Mi možemo da se borimo protiv Evropljana - retorički se borimo sa njima!"

Šta reći Evropljanima?

Jedan kongresmen je pitao šta treba da se ispriča Evropljanima ukoliko sa Amerika odluči da ipak pošalje oružje vlastima u Kijevu. Odgovor je dao NATO komandant general Filip Bridlav: "Nismo u situaciji da Ukrajini damo dovoljno oružja da pobedi Rusiju. To nije naš cilj. Ali moramo da pokušamo da povećamo cenu koju Putin plaća na bojnom polju, da problem usporimo kako bi sankcije i druge mere pokazale svoje delovanje". Nulandova je još dodala: "Molim vas da koristite termin defanzivni sistemi, koje želimo da isporučimo protiv Putinovih ofanzivnih".

General Bridlav je zatim objasnio kako bi jedna takva isporuka oružja izgledala: "Ukrajinski vojnici u najvećem broju ginu od ruske artiljerije, zbog toga im trebaju sistemi koji mogu da lokalizuju napadača i omoguće brzo uzvraćanje paljbe. Komunikacija Ukrajinaca je ili ometana ili kompletno ometena. Zato im treba dati uređaje koji ne mogu da se prisluškuju. Sada ne želim da govorim o određenim antitenkovskim raketama, ali vidimo masovne nove isporuke iz Rusije. Ukrajincima treba sposobnost da unište ove transporte. I tome bih dodao pojedine male, taktičke dronove".

"Bild" još navodi da su ovakvi visokosofisticirani sistemi tehnički toliko zahtevni, da ih je bez obuke nemoguće koristiti - što znači da bi SAD morale da angažuju sopstvene trupe u konfliktu. Otkrivanje toga šta Amerikanci zaista misle o Nemcima pokazuje da ovako dubokih razlika nije bilo još od 2003. godine pred početak rata u Iraku, zaključuje nemački dnevnik.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 09.02.2015. 06:46
u ovom momentu svi Osim amerike su ruski saveznici
Ponedeljak 09.02.2015. 06:02
americki besni psi rata.........Kad je nas taj sljam izmjesani bombardovao..........Samo jednu atomsku da se potone njihovo americko zlocinacko gvozdje i 4000 marinaca !
Ponedeljak 09.02.2015. 08:11
najznačajniji strateški partner nemačke je Rusija..zna hitlerovica da su jenkiji zainteresovani da sruše nemačku ekonomiju
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online