Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 22.01.2015.
10:36
Beta A

Rusija i Ukrajina se dogovorile da povuku teško oružje

Ministar inostranih poslova Nemačke Frank Valter Štajnmajer izjavio je da su se Rusija i Ukrajina saglasile o proceduri povlačenja teškog naoružanja u istočnoj Ukrajini.

Fonet/AP
Da vidimo da li će ispoštovati dogovor...
 

Štajnmajer je rekao da su se njegove kolege iz Rusije i Ukrajine dogovorile da oružje bude povučeno 15 kilometara od linije razdvajanja definisane sporazumom koji je u septembru prošle godine postignut u Minsku.

Nemački ministar je rekao da dogovor, koji je postignut na razgovorima u Berlinu, predstavlja napredak ali ne i "proboj" u naporima da se postigne mirovni sporazum za istočnu Ukrajinu, gde mesecima traju borbe između proruskih separatista i ukrajinske vojske.

Ministri pozivaju na prekid neprijateljstava u Ukrajini

Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajednčkom saopštenju usvojenom posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu.

- Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju.

Vojna i diplomatska napetost između Kijeva i Moskve porasla je ponovo poslednjih dana zbog jačanja borbi na istoku Ukrajine. Nekoliko sati pre sastanka u Berlinu ukrajinski predsednik Petro Porošenko rekao je u Davosu da se više od 9.000 ruskih vojnika nalazi u njegovoj zemlji sa preko 500 tenkova, komada teške artiljerije i oklopnih transportera.

- Ovaj sastanak nije rešio sve probleme ali omogućio je da se dođe do sporazumao povlačenju teškog naoružanja s obe strane kontakt linije dogovorene u Minsku 19. septembra. Trilateralna kontakt grupa sastaće se nardnih dana da sprovede to povlačenje - rekao je francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus i dodao da će ministri kasnije odlučiti, zavisno od toga kako se sprovodi sadašnji dogovor, o održavanju samita u Astani (Kazahstan).

Tokom njihovog poslednjeg sastanka u Berlinu 12. januara četiri minsitra odložila su na neodređeno vreme samit u Astani koji je trebalo da bude održan 15. januar između predsednika Ukrajine i Rusije Petra Porošenka i Vladimira Putina pod pokroviteljstvo francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 22.01.2015. 11:00
Ministri inostranih poslova Nemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine pozvali su na "prekid neprijateljstava" na istoku Ukrajine u zajednčkom saopštenju usvojenom posle njihovog sinoćnjeg sastanka u Berlinu. - Ministri pozivaju sve strane da prekinu neprijateljstva i povuku teško naoružanje do linije utvrđene sporazumima iz Minska iz septembra prošle godine, navodi se u saopštenju. Kako to da ministri zapadnih zemalja pozivaju na primirje i na vraćanje na predhodni dogovor i predhodnu liniju razgraničenja, poslije neuspjele ofanzive ukrajinaca ! Kako nisu upozoravali Ukrajinu da ne vrši mobilizaciju za rat, nego svaki put kada ovi gube na terenu, pozivaju na primirje ! Ovo je već viđeno hiljadu puta kod nas u Bosni, primirje, regrupisanje, naoružavanje, ofanziva, Srbi odgovore, prekid, primirje ! Ovi iz Novorusije treba da idu do kraja i zahtjevaju kapitulaciju Kijeva, tek onda će živjeti u miru !
Četvrtak 22.01.2015. 11:09
Путине, само сила је језик који запад разуме!
Četvrtak 22.01.2015. 10:53
potrosenko je naredijo agresiju ! potrosenko-acenjuk-turcinov su ratni zlocinci !
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online