Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Četvrtak 18.12.2014.
12:17
Beta, Srna A

Putin odgovara novinarima: Ruski medved nije od pliša

Predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je danas Zapad da se "ponaša kao imperija" i da posle pada Berlinskog zida nije prestao da gradi zidove. "Zapadni partneri su odlučili da su oni imeperija, a ostali – vazali, koje treba pritiskati" rekao je Putin na godišnjoj konferenciji za novinare.

Fonet/AP
Putin odgovara na pitanja novinara: Zapad nije imperator
 

Na pitanje novinara zar mu se ne čini da se sada zida novi zid između Rusije i Zapada i do čega to može da dovede, Putin je kazao da se Zapad posle pada Berlinskog zida "nije zustavio".

"Naš medved neće biti plišani meca"

- Oni bi da medved sedi mirno i jede med, pa da ga vežu lancem i izvade mu zube i kandže, a pitanje je da li želimo da naš medved bude plišani meda, kaže Putin.

Predsednik Rusije je u razgovoru sa novinarima tako odgovorio na pitanje da li je trenutna situacija u Rusiji rezultat krize na Krimu.

Po njegovim rečima, posle pada zida, dogodila su se dva talasa širenja NATO.

"A sistem PRO (protivraketni štit) pored naših granica? Zar to nije zid? Niko se nije zaustavio. U tome je i najveći problem današnjih međunarodnih odnosa – naši partneri se nisu zaustavili već su odlučili da su pobednici", rekao je Putin.

"U tome je problem, nisu se zaustavili u izgradnji zidova, bez obzira na naše pokušaje da radimo zajedno bez ikakvih linija podele i u Evropi, i u svetu u celini", dodao je ruski predsednik.

Putin je odrečno odgovrio na pitanje da li su sankcije protiv Rusije "cena za Krim", dodavši da je to cena koju Rusija plaća zbog želje da se "očuva kao nacija i civilizacija, kao država". Na pitanje ukrajinskog novinara koliko je kao predsednik države i vrhovni glavnokomandujući poslao oružja i vojske u Ukrajinu, i šta će reći porodicama poginulih oficira, Putin je kazao da u Ukrajini
ratuju "dobrovoljci, a ne plaćenici".

Govoreći o ratnim zarobljenicima koji se nalaze u ruskim zatvorima, Putin je rekao da se protiv njih vodi istraga zbog učešća "u terorističkim napadima".

Rekao je da se zalaže za političko rešenje na istoku Ukrajine i da je Rusija spremna da bude posrednik.

Na pitanje kako vidi budućnost istoka Ukrajine, Putin je rekao da tamošnji građani na osnovu međunarodnog prava treba sami da izaberu svoju sudbinu.

Na desetoj, jubilarnoj, konferenciji, koja je počela u podne po moskovskom vremenu, neće biti ograničenja ni po pitanju tema, ni u pogledu vremena. Pravo da postavi pitanje Putinu ima 1.259 akreditovanih novinara.

Putinov razgovor sa novinarima će biti simultano prevođen na engleski, francuski i nemački jezik, a direktno će ga prenositi tri TV i tri radio-stanice.

Najduža do sada konferencija bila je ona 2008. godine i trajala je četiri sata i 40 minuta.

Votka umesto "Koka kole"

Povodom pitanja zašto planira da "protera" Koka kolu iz Rusije, Vladimir Putin je rekao da ta zemlja ima puno dobrih domaćih pića, čak i onih koji nisu alkoholna. Na to su se novinari nasmejali, pošto je jasna bila aluzija na ljubav Rusa prema votki.

Šta je još Putin rekao novinarima:

Rusija je spremna da bude posrednik u rešavaju sukoba u Ukrajini: vlasti u Kijevu ne poštuju obaveze iz sporazuma iz Minska.

Ukrajinsku krizu treba rešavati samo političkim sredstvima, a ne vojnim sredstvima ili blokadom.

Putin je kritikovao širenje NATO saveza na istok posle pada berlinskog zida i rekao da Kijev greši zbog upotrebe oružanih snaga na istoku zemlje.

Aktuelna ekonomska situacija u Rusiji pre svega je rezultat spoljnih faktora, a Centralna banka i Vlada preduzimaju adekvatne mere.
Izlazak iz sadašnje situacije i ekonomski rast Rusije su na pomolu. Biće potrebno dve godine ukoliko se situacija bude odvijala po najnepovoljnijem scenariju.
Pad cene nafte neizbežno će zahtevati restrukturisanje ekonomije.
Nadam se da će se nastaviti pad cena stranih valuta koji smo videli juče i danas, i da će rublja nastaviti da raste.

Sadašnja ekonomska situacija u Rusiji je cena koju treba da platimo za Krim, a sankcije imaju udeo od 25 do 30 odsto u ekonomskim problemima Rusije.

Organizovanje novog evropskog gasnog centra na granici Turske i Grčke zavisi od evropskih kolega: Da li žele da imaju stabilne, apsolutno garantovane isporuke energenta iz Rusije bez ikakvog rizika, što im je potrebno. Ako je tako - dobro - radićemo na tome. Preko Grčke možemo stići do Makedonije i dalje do Srbije, a potom do Baumgartnera u Austriji. Ako nisu zainteresovani, nećemo to uraditi.
Novi centar za distribuciju gasa biće izgrađen na turskoj teritoriji, na granici sa Grčkom. Ovaj projekat zameniće "Južni tok", koji je ukinut zbog protivljenja EU.
Putin se ne boji dvorskog prevrata: Imamo Kremlj koji je dobro zaštićen i to je faktor naše državne stabilnosti. Ali, stabilnost je zasnovana na podršci, na podršci velike većine građana vođenju spoljne i unutrašnje politike.
Ljudi dušom i srcem ocećaju da je sve što mi, i ja, radimo u korist velike većine građana Ruske federacije.
Amerika stvara pretnje Rusiji: Vi ste rekli da je Rusija doprinela rastu napetosti u svetu. Ali,
Rusija samo sve žešće štiti svoje nacionalne interese. Mi ne napadamo. A nezadovoljstvo naših zapadnih partnera, pre svega američkih, vezano je pre svega za to što mi štitimo naše
nacionalne interese.
Rusija je u pravu, a ne zapadni partneri", a da su Rusiji "potpuno protivpravno uvedene jednostrane sankcije".
Budžet ruskog Ministarstva odbrane u 2015. godini biće povećan na 50 milijardi dolara:

Ali budžet Pentagona je skoro deset puta veći, oko 575 milijardi dolara. Vašington stvara pretnje po Rusiju planiranim razmeštanjem elemenata sistema raketne odbrane u Evropi. Oni ne raspoređuju elemente strateškog raketnog odbrambenog sistema samo na Aljasci, nego i u Evropi, u Poljskoj i Rumuniji, tačno na našim granicama.

Putin je pozvao međunarodnu zajednicu da obrati pažnju na plan SAD o postavljanju balističkih raketa u Rumuniji do 2015. godine, kao i u Poljskoj do 2018. godine.

Rusija i Kina imaju mnogo zajedničkih interesa na međunarodnoj sceni, uključujući platformu UN: Imamo mnogo zajedničkih interesa na međunarodnoj sceni i to se, takođe, odnosi na stabilizaciju situacije na toj sceni. Moskva i Peking "blisko sarađuju u okviru platforme UN, Saveta bezbednosti i rusko-kineske saradnje.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.12.2014. 12:29
Putine Naje..i im se majke
Četvrtak 18.12.2014. 12:24
Da se uci i da se zna Da su monstruoznim nemcima Russi s time oprostili kad su im dozvolili da se opet Na Veliku Zalost-Sramotu i Alfa Gresku......Da se ujedine.........Kako su to ikad smeli da dozvole????........Samo iz tog slucaja se Jasno Vidi " Ako imas Krtinjaka u Rukovodstvo"............Onda se tako nesto ne desava " No Debelo Placa"!!!!! + Kako sme nemac ubica da Digne Opet Ruku Na Russiju??
Četvrtak 18.12.2014. 13:31
Putine, preori Evropu, pa polako sve do Havaja! Niko ti nece zamjeriti!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online