Petak 10. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 16.12.2014.
10:33
Beta A

Ubijeno 66 novinara, oteto 119 tokom 2014.

Ukupno 66 novinara ubijeno je tokom 2014. godine, što je manje nego 2013, ali se povećao broj otmica, s 119 kidnapovanih novinara, dok je 40 još u zatočeništvu, saopštila je u Parizu međunarodna organizacija za zaštitu novinara Reporteri bez granica (RSF).

blog.ebyline.com
Nije lako biti novinar: 66 ubijeno, 119 kidnapovano, dok je 40 u zatočeništvu
 

Tokom prošle godine, ubijen je 71 novinar, 87 ih je oteto, navodi se godišnjem izveštaju organizacije i dodaje da se u ovoj godini beleži različiti oblici ekstremnog nasilja, kao što je odsecanje glave dvojici novinara.

"Redak je slučaj da su novinari ubijeni na tako svirep način i da je taj čin uživo snimljen", naveo je RSF, aludirajući na video snimke pogubljenja američkih novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa, kojima su ekstremisti iz Islamske države odsekli glave.

Dve trećine ubistava novinara bilo je u konfliktnim oblastima - u Siriji, koja ostaje kao i prošle godine, najopasnija zemlja za novinare s 15 ubistava, u pojasu Gaze (sedam ubijenih), na istoku Ukrajine (šest), u Iraku (četiri) i u Libiji (četiri), gde su u poslednjih pet meseci tri novinara ubijena na ulici.

Autori ovih dela žele da "spreče nezavisnu informaciju i razuvere one koji žele vesti iz drugih zemalja. Zastrašivanja su toliko različita da su mnogi novinari odlučili da pobegnu iz svojih država, mnogo više nego prošle godine", dodaje se u izveštaju.

Otmice novinara su u porastu 2014. godine, posebno u Ukrajini, gde su kidnapovana 33 novinara, u Libiji 29, Siriji 27, a u Iraku 20, najviše zbog ofanzive ekstremista iz Islamske države i nestabilnosti u Libiji.

Trenutno u svetu je 40 novinara u zatočeništvu kao i tri novinara-građanina koji imaju blogove na internetu. Među njima su 22 novinara u Siriji, od kojih je 16 Sirijaca. U Iraku ima osam zatočenih novinara i svi su Iračani.

Pored otmica i ubistava, 178 novinara i 178 novinara "blogera" se nalazi u zatvoru. Ukupno 139 je u egzilu, posebno iz Libije i Sirije. 

Što se tiče hapšenja, dve zemlje su na vrhu rang liste - Ukrajina i Egipat, slede Iran, Nepal i Venecuela. Ukrajina drži rekord u napadima na novinare. Najveći broj blogera u zatvori nalazi se u Vijetnamu.

Organizacija, pored pogubljenja Folija i Sotlofa, izdvojila je slučaj poznate kineske novinarke Gao Ju (70), koja je uhapšena zbog stavljanja na internet delova tajnih dokumenata Komunističke partije koja se odnose na neslaganje s disidentima, zaštiti državne imovine i na strategiju napada na zapadne, demokratske ideale. Gao je bila u zatvoru godinu dan posle demonstrancija na Trgu Tjananmen 1989. godine i ponovo je pritvorena ove godine, nedelju dana pred 25. godišnjicu tog protesta, zaključuje se u godišnjem izveštaju Reportera bez granica.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online