Sreda 8. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 04.12.2014.
04:55
D. Lukić - Vesti A

Kameronovo "ili" - ili Briselu

"Evropski hazard" Dejvida Kamerona preti da mu se na sledećim parlamentarnim izborima obije o glavu, upozoravaju sva najnovija istraživanja javnog raspoloženja u Britaniji.

Idu izbori: Dejvid Kameron
 

Većina Britanaca bi da zemlja ovog trenutka izađe iz Evropske unije. Premijer obećava da će im to omogućiti na referendumu, ali će pre toga pokušati da ostane u Zajednici tako što bi u pregovorima sa Briselom Uniju "promenio iz temelja" - poduhvat na rubu praktično nemogućeg.

Odgovorili frazom

Iz Brisela su već odgovorili da je slobodno kretanje ljudi temeljni princip EU i da ne podleže nikakvim pregovorima.

Najnovija anketa u londonskom "Ivning standardu' - dnevniku namenjenom stanovnicima Londona, otkriva zanimljivu predizbornu panoramu. London, zbog ogromnog broja naturalizovanih Britanaca, tradicionalno podržava EU, ali ispitivanje sada pokazuje da bi građani metropole (10 miliona), u razmeri 45:37 glasali za izlazak iz Zajednice ukoliko Kameron ne postigne najavljeno korenito redefinisanje odnosa Londona sa Briselom. To novo stanje odnosa podrazumeva vraćanje nekih ključnih prerogativa koje su u korist Brisela do sada otuđile dosadašnje britanske vlade.


Trenutno je na tapetu vruća tema imigracije na Ostrvu. U Britaniju iz zemalja EU ulazi godišnje 100.000 imigranata - broj još nezabeležen u mirnodopskim periodima zemlje. Nezavisna partija Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP), Najdžela Faradža, traži zabranu ulaska imigrantima iz EU. Rejting UKIP rapidno raste i preti da iduće godine na parlamentarnim izborima iz temelja poremeti dosadašnju političku scenu u zemlji.

I Kameron, zahvaćen panikom, izlazi prošle sedmice (u Stafordu) sa novim planom mera i preti Briselu da više neće da trpi postojeće stanje u kome britanski "domoroci" gube poslove zbog jeftine radne snage koja pristiže iz Bugarske, Rumunije, Poljske i baltičkih zemalja.


Prosečan došljak iz EU dobija automatski u proseku 600 funti mesečno socijalne pomoći. Kameron najavljuje da će to sada ukinuti. Biće ukinuta i povlastica smeštaja u takozvanim socijalnim stanovima. Došljak će da bude deportovan iz zemlje ukoliko za šest meseci ne pronađe posao, a neće moći (sve dok ne pronađe posao) da dovodi porodicu. I, na kraju, ono najzanimljivije: stanovnici novoprimljenih zemalja u EU neće moći da ulaze u Britaniju dok se ekonomije njihovih država "ne približe po standardu ekonomiji Britanije"!


Iz Brisela još nisu odgovorili na Kameronov paket pretnji, ali je zato britanski premijer već uputio upozorenje u centralu EU: "Ako naša zabrinutost (zbog invazije imigranata iz EU) padne na gluve uši u Briselu, u tom slučaju ne isključujem nijedan odgovor." Prevedeno: ako Brisel ne prihvati korenito preuređenje odnosa - uključujući i imigraciju, Kameron će se - doslovce kaže - založiti da na referendumu (do 2017. godine) Britanci glasaju za odlazak iz Unije.


Problem je što ni u Londonu, niti u Briselu, niko nije načisto da li je Kameron iskreni evrofob, maskirani evrofil ili nešto između.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.12.2014. 06:09
Ко је икад имао користи од Енглеза,осим њих самих.И у Србију би требало расписати референдум када се буде поставило питање око коначног уласка у ЕУ.Није ни чудо што Енглези желе изаћи из ЕУ.Енглези желе да владају сами у ЕУ.Само је ствар у томе што и енглеска краљица са својом фамилијом добијају ЕУ помоћ.У случају ако хоће да изађу,нека врате милијарду евра што су примили.Уствари,енглеска није никада била у Европи.Али за новац јесу.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online