Subota 4. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Utorak 02.12.2014.
10:02
Srna A

"Evropo, preuzmi ulogu lidera (od SAD)"

Bivši sovetski lider Mihail Gorbačov ocenio je da su SAD još "zatrovane svojim trijumfom" u hladnom ratu i vrše pritisak na svakoga da prihvati njihov antiruski stav, zbog čega Evropa mora da postane predvodnik u oblikovanju novog svetskog poretka.

Gorbačov: SAD još opijena pobedom u Hladnom ratu

"Moramo se vratiti na početak, odakle smo krenuli u gradnju novog sveta i Evrope", rekao je Gorbačov ruskoj novinskoj agenciji TAS.

Gorbačov je podsetio na njegov sastanak sa bivšim američkim predsednikom Džordžom Bušom starijim na Malti 23. decembra 1989. godine, kada su nakon višesedmičnih razgovora dvojica lidera prevazišli nesuglasice i proglasili okončanje hladnog rata.

Prema njegovim riječima, ima naznaka hladnog rata u nedavnom zahlađenju odnosa između Moskve i Vašingtona oko prijasajedinjenja Krima i krize u Ukrajini.

"Možemo i moramo obustaviti celi proces, kao što je učinjeno osamdesetih godina prošlog veka. Izabrali smo deeskalaciju radi ujedinjenja Nemačke. Tada je bilo mnogo teže nego sad pa zašto to ne bi uradili ponovo", zapitao je Gorbačov, koji smatra da je Bela kuća odgovorna za trenutne tenzije sa Kremljom.

"Amerikanci su odlučili da su oni pobedili u hladnom ratu i još su opijeni tim `trijumfom`. Ne želim ni da previše hvalim današnje ruske vlasti. Bilo je mnogo grešaka, ali današnja opasnost dolazi od američkog stava", upozorava Gorbačov.

Gorbačov dodaje da je Rusija prošla kroz težak period nakon raspada SSSR i da su to Amerikanci iskoristili, ali da se sada situacija promenila. On kaže da je dobro što ruski predsednik Vladimir Putin brine o bezbednosti, odbramenim potencijalima, razvoju novog naoružanja i modernizaciji vojske, jer je Rusija sada dobro naoružana i, u slučaju napada, može uzvratiti.

POVEZANE VESTI

Utorak 02.12.2014. 10:12
pisljo mali, sareni. nije za tebe bila politika. sad se iskupljujes. rukovao si se sa davolom i sad pokazujes prstom na istog. isao si na dobru rec zapad. sada ti je zemlja okruzena nato-osvajacima, sem ukrajine, ta koju ginu ljudi.... ti si za djecije obaniste a ne za svetsku politiku. naivko. trebai si da se osiguras kada si pruzio ruku, sada su ti je otkinuli....
Utorak 02.12.2014. 10:33
PRDONJA ! Ako nije bio izdajnik, onda je to jos gore, jer je glup ko qrac !!
Utorak 02.12.2014. 11:36
Ameriku i Evropu razdvojiti ? Amerika zatrovana svojim trijumfom !?Pa zar si i oslepeo ili si poceo da buncas !? Sta bese sa drzavama bivseg Varsavskog pakta - pobegose iz saveza "glavom bez obzira" . Sta radi Rusija danas sa bivsim republikama SSSR ( Gruzijom , Ukrajinom,Moldavijom...) - maltretira,terorise,okupira,ratuje,cepa ... (i sve pod izgovorom- "saka fasista" i nrmalnoZapad) . Evropa u zajednici sa rusoazijatima tj.rusoavarima - ni u snu ! Evropa bez USA , Boze Rusi poludese ! Trenutno najzatrovanija zemlja sveta je (uvek bila) Rusija . Umislili sa gasom da vladaju svetom !? Pri prvom pokusaju vratila im se gvozdena zavesa , a Juzni tok mogu da stave u guzu .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online