Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 01.12.2014.
06:39
B. Božin - Vesti A

Sud od Roma pravi žrtve

Upravni sud u Minsteru izneo je sumnju u odluku kojom je Srbija uvrštena među zemlje u kojima ne postoji politički progon i čiji državljani prema tome nemaju pravo da traže azil u Nemačkoj. Sud je reagovao na hitnu žalbu protiv proterivanja u zemlju porekla koju je uputila porodica Roma poreklom iz Srbije, a čiji su članovi tražili azil u Nemačkoj.

Sudovi u Štutgartu i Minsteru prebukirani slučajevima sa Romima
 

Tako se sud u Minsteru suprotstavio odluci nemačke vlade kojom su Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina u novembru proglašene "sigurnim zemljama porekla", čime je izbegnuta opasnost ukidanja bezviznog režima.


U glavnom sudskom pretresu minsterski sud će čak pokušati da razjasni da li taj zakon treba da bude poslat Saveznom ustavnom sudu na proveru.


- Pošto tužioci pripadaju etničkoj grupi Roma, sud ima ozbiljne sumnje u procenu Ministarstva za migraciju i izbeglice da ovoj porodici nakon vraćanja u Srbiju ne prete negativne posledice - navodi se u dokumentu.
 

Zakon o lažnim azilantima

Saopštenja štutgartskog suda ne odgovara stvarnosti pošto se paragraf 350a srpskog Krivičnog zakonika odnosi samo na lažne azilante. Odnosno na one koji žele da pribave korist lažnim prikazivanjem ugroženosti ljudskih prava i sloboda pokuša da stekne u stranoj državi politička, socijalna, ekonomska ili druga prava.


Zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine, a kažnjavaju se i oni koji organizuju transport, smeštaj i prihvat lažnih azilanata.

Uz to, sud sumnja i da je pravno opravdano da se Zakon o bezbednim zemljama donosi pre svega u pogledu odnosa prema Romima. Sud smatra da bi Zakonodavac pre nego što uvrsti neku državu na listu sigurnih zemalja morao da razmotri celokupnu situaciju i sve pretpostavke u vezi sa progonom političkih protivnika. Kriterijumi za ovakvu procenu već su dobrim delom definisani u Ustavu, navodi sud.


- Moguće je da zakonodavac nije u dovoljnoj meri razmotrio sve aspekte odnosa prema srpskim Romima, a posebno što se tiče negativnih uslova za putovanje u inostranstvo - navodi se u odluci.
 

Ovaj sud zamera Vladi i da se nije dovoljno poslužila iskustvima upravnih sudova koji se bave postupcima nasilnog vraćanja u zemlju porekla.
 

Navodi se primer sudova u Štutgartu i Minsteru u kojima je bilo posebno mnogo slučajeva u vezi sa Romima iz Srbije. Tako je sud u Štutgartu još u maju ove godine podvukao da su "u poslednje vreme Romi u Srbiji od strane države uskraćeni u nekim elementarnim pravima i ciljano kriminalizovani kada žele da koriste svoje građansko pravo na slobodno putovanje iz zemlje. Prema novouvedenom paragrafu 350a srpskog Krivičnog zakonika, lica koja se prijave za azil mogu da budu krivično gonjena i osuđena čak i samo zbog toga što su u inostranstvu podnela zahtev za azil", kaže se u saopštenju štutgartskog suda.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 01.12.2014. 08:53
dokle bre vishe,nema dana da nas ne dohvate.juche sam u BILD-u online chitao o "serbische schlachter" u prevodu srpski kasapin.vec danima se vodi intezivna negativna kampanja prema nama i niko nista ne ne preduzima.shto neko od nadleznih (a ne mora ni da je nadlezan),ne uputi neki demant,ili bilo kakvu reaciju...shto ne kazete da je selim njihov,da je selim njihov drzavljanin,jer su njega i njegove upravo ti podrzavali koji sad tvrde da je on Srbin.reci otvoreno jevropejcima da je selim nacija ona koju su izmedju ostalog i oni nemci izmislili i nama nametnuli.tako i cigani,kada beze u evropu onda su manjina potlachena od srba,a kada nekoga ubiju e onda su to Srbi ubice.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online