Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 25.10.2014.
02:22
Vesti A

Država ne veruje žrtvama?!

Država Novi Južni Vels potrošila je više od dva miliona dolara i pet godina za dokazivanje kako prijave o šokantnom seksualnom zlostavljanju dece u domu pod državnom kontrolom - nisu tačne. Samo zato što u advokatskoj kancelariji Krune nisu verovali u pomenute tvrdnje.

Država Novi Južni Vels izdvojila je više od dva miliona dolara za dokazivanje da "optužbe nisu tačne" (Foto: Ilustracija)
 

Uprkos tome što je zet vlasnika te kuće dobio 30 godina zatvora zbog silovanja devojčica od svega pet godina, Evangelos Manolanis, koji je za prijave bio zadužen kao advokat Krune, odbio je da pregovara sa porodicama žrtava i kazao da "snažno sumnja" u presudu u zlostavljanju.


Ove tužne činjenice saopštene su u nastavku istrage pred Kraljevskom komisijom koja ispituje kako su zvanične institucije reagovale na višedecenijsko zlostavljanje najmlađih.

Patnja

Jedan od policajaca koji je izneo prijavu jedne od žena i naveo da je ona verodostojan svedok, kod Manolisa je ocenjen kao - osoba kojoj nedostaje objektivnost, rečeno je komisiji.
Pravni savetnik za državu NSNj Pol Menzis rekao je komisiji da su svesni da je način na koji se odnosilo prema pomenutim građanskim parnicama "mogao da pogorša patnju povezanu sa onim što su (žrtve) iskusili kao deca i zlostavljanjem koje su pretrpeli", izveštava Nenjs Corp.

U jednom trenutku, rečeno je, Manolis je odredio da se neki od podnosilaca optužbi stave pod prismotru, za cenu od 30.000 dolara iz državne kase, i iznajmio privatnog detektiva kome je rečeno da ne navodi nikakve dokaze koje nađe, jedino da pomene dokaze koji su izgubljeni, izjavljeno je pred komisijom.


Ranije ove godine, ukupno 13 prijava od strane 12 žena i muškaraca koji su odrastali u Dečjem domu Betkar u Brevarini, konačno je rešeno. Svako od njih primio je po 107.000 dolara odštete, izvinjenje države NSNj i naknadu za sudske troškove.


Dečji dom u Brevarini, kada je otvoren 1969, navođen je u javnosti kao "jedinstven i važan korak" u socijalnoj brizi za Aboridžine. U njega su smeštana deca koja su imala i svega dve godine.


Betkar dom vodili su muž i žena, Bert i Edit Gordon, od 1969. do 1989, a od 1974. do 1984. tamo su živeli i radili i njihova kćerka i zet Kolin Gibson.


Savetnik na pomoći komisiji Dejvid Lojd rekao je da su decu seksualno zlostavljali Bert Gordon i njegov zet Kolin Gibson, a da bi mališane, ukoliko bi se žalila, tukla Edit Gordon.


Godine 2006. Gibson je pred Okružnim sudom NSNj osuđen na ukupno 30 godina zatvora. Presuda mu je izrečena zbog silovanja tri devojčice, od kojih je jedna, Džuli Mor, bila u domu od svoje šeste godine.

Batine posle prijava

Petogodišnja devojčica koja je zakasnila na večeru jer je bila silovana, išibana je zbog zakašnjenja, rečeno je istrazi u četvrtak.
Devojčicu je silovao zet, Kolin Gibson. Dete je smešteno u dom sa dve ili tri godine. Ne dugo zatim, zlostavljanje je počelo. Žrtva, koju istraga vodi pod inicijalima AILj nikom ništa nije rekla sve dok nije došla u tridesete godine. Protiv vlasnika Berta Gordona optužnica nije podignuta, jer je u vreme istrage bio star i bolestan.
Druga deca koja su se obraćala policiji i socijalnim radnicima sa prijavama o zlostavljanju, vraćana su nazad u isti dom, da bi tamo zbog toga dobijala batine.


Džuli Mor i još petoro dece - nekadašnjih "štićenika" doma daće iskaze pred komisijom.


Lojd ističe da je 15 bivših stanara doma počelo 2008. sa sudskim postupcima i da su njihovi slučajevi dati u ruke Manolanisu i baristeru Patriku Saidiju.


U maju 2011, Manolanis je zabeležio da svih 15 podnosioca prijava zahteva izvinjenje i da ga ne treba dati, jer "prvo, ne sećam se da se država ikada izvinila za bilo šta. Drugo, kada je reč o seksualnom napastvovanju, imam snažne sumnje da se u većini slučajeva ikada išta dogodilo".
 

Pretres u Sidneju se nastavlja.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online