Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 23.10.2014.
04:36
B. Božin - Vesti A

Govedina zaražena antraksom?

U većem broju supermarketa, mesara i trgovina na veliko širom Nemačke se pojavila sumnja da su goveđe meso, gotovi gulaš i kobasice zaražene bakterijom antraks (crni prišt).

Da li je zaraza stigla do tanjira: Meso je povučeno iz prodavnica
 

Savezna kancelarija za zaštitu potrošača i bezbednost hrane (BVL) obavestila je "da bi se moglo desiti da u goveđim proizvodima postoji kontaminacija antraksom". Zbog toga su brže-bolje neki proizvodi povučeni iz prodaje.

Simtomi: Muka, proliv, povraćanje

Kada se pojede meso zaraženo bakterijom antraks, početni simptomi su muka, gubitak apetita, povraćanje propraćeno bolovima u stomaku, povraćanje krvi i jak proliv. Simptomi se obično javljaju između prvog i sedmog dana po zarazi, ali taj period može da varira u zavisnosti od toga kako su spore prodrle u telo.

"Kod sumnjivih proizvoda se ne može sa apsolutnom sigurnošću isključiti da nisu kontaminirani antraksom", rekao je portparol BVL-a. On je, međutim, ukazao da kontaminacija još nije potvrđena u bilo kom proizvodu.


U petak je ova kancelarija upozorila da postoji mogućnost da su širom Nemačke liferovani zaraženi proizvodi, a najnoviji alarm se konkretno odnosi na Severnu Rajnu - Vestfaliju. Na osnovu informacija BVL-a i pokrajinske službe za prirodu, okolinu i zaštitu potrošača, zaraza se odnosi na pečenu govedinu, rostbif, usoljenu govedinu, goveđi gulaš, rulade, mlevenu junetinu i druge proizvode. Kako je rekao portparol pokrajinske službe Severne Rajne - Vestfalije, "isključeno je da se u trgovinama još nalazi potencijalno kontaminirano meso".


Razlog za uzbunu je pojava antraksa 27. septembra ove godine na jednoj stočnoj farmi u Slovačkoj, koja je nešto ranije dostavila dva vola u Poljsku. Oni za vreme klanja i obrade 19. septembra nisu pokazali znakove bolesti. Goveđe meso je zatim liferovala druga holandska firma koja posluje sa nekoliko zemalja u Evropske unije. Od toga je 3.609 kilograma govedine stiglo u Nemačku. Nadležne službe su odmah intervenisale i otkrile kanale distribucije ove govedine i zahtevale da se ona povuče iz prodaje.


Antraks je bolest koja se prenosi sa životinja na ljude i u najgorem slučaju može da ima smrtne posledice. Simptomi antraksa su različiti, u zavisnosti od načina na koji se dođe u dodir sa njim. Kada spore prodru kroz posekotinu ili ranicu, stvara se bezbolna rana koja vremenom u sredini dobije crnu tačku. Može da dođe i do oticanja limfnih žlezda u blizini rane. Kada se spore udahnu, simptomi mogu da budu slični nazebu i ako se sa lečenjem ne počne odmah, mogu da se razviju u teške probleme sa disanjem i dovedu do smrti.

Četvrtak 23.10.2014. 07:58
Neka neka,sad neka svabe jedu ta govna!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online